Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne (sery, jogurty, kefiry, maślanka). Ponadto warto włączyć do diety zielone warzywa, mak, sezam (niełuskany), figi. Te produkty zawierają mniej wapnia niż produkty mleczne ale spożywane codziennie też będą dostarczały pewne ilości tego pierwiastka. Wapń znajduje się także w wysokozmineralizowanej wodzie dlatego należy wypijać co najmniej 1 litr takiej wody na dzień.
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak dostarczać do diety odpowiednią ilość wapnia? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Uzupełnianie poziomu potasu i wapnia w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas
- Skaza białkowa od drugiego miesiąca życia – odpowiada Mgr Anna Pujanek
- Zawartość wapnia w produktach spożywczych – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Które produkty zawierają wapń? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy mogę zażywać suplement z wapniem? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Mleko i jogurty bez laktozy w diecie przeciwgrzybicznej – odpowiada Ewa Gonia
- Zapotrzebowanie na wapń i witaminę D a osteoporoza – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy można spożywać ser żółty przy alergii na mleko? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz