Zapytaj lekarza

7 4 0 , 1 0 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Właściwości kwasów omega-3

Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.

Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne (sery, jogurty, kefiry, maślanka). Ponadto warto włączyć do diety zielone warzywa, mak, sezam (niełuskany), figi. Te produkty zawierają mniej wapnia niż produkty mleczne ale spożywane codziennie też będą dostarczały pewne ilości tego pierwiastka. Wapń znajduje się także w wysokozmineralizowanej wodzie dlatego należy wypijać co najmniej 1 litr takiej wody na dzień.

0

Witam!

Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/

Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

Dietetyk medyczny. Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy