Powinna to być dieta lekkostrawna, pozbawiona nadmiaru tłuszczu i błonnika. Należy spożywać jasne pieczywo, biały ryż, owoce i warzywa ugotowane (bez skórek i pestek). Należy unikać razowego pieczywa, smażonych potraw, grubych kasz (gryczana, jęczmienna), surowych warzyw i owoców, słodyczy.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przewlekłe zapalenie jelita grubego a dieta bezresztkowa – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta stosowana przy zapaleniu żołądka – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Gastroskopia i krwotoczne zapalenie żołądka – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czego się wystrzegać przy marskości wątroby? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jak powinna wyglądać dieta przy lambliozie? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Lekkostrawna dieta po operacji perforacji wrzodu żołądka – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jak długo można spożywać błonnik witalny? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wrzody i zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jak powinna wyglądać dieta lekkostrawna? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Siemię lniane a uchyłki jelita grubego - czy jest dozwolone?
Siemię lniane a uchyłki jelita grubego - czy można
Leczenie zaparć
Zaparcia u dorosłych są częstą dolegliwością. Kons
Czy każda kasza jest lekkostrawna? Sprawdź, których unikać przy problemach trawiennych
Choć kojarzą się ze zdrowiem i lekkością, niektóre