Anemia

Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.

Dzień dobry. Przez kilka godzin po zabiegu stosuje się dietę płynną. Jeżeli nie ma przeciwwskazań należy przejść na zimną dietę półpłynną, w której należy spożywać: drobne kasze w postaci rzadkich kleików (z dodatkiem masła lub ugotowanego żółtka), pieczywo rozmoczone w herbacie lub mleku, rzadkie kisiele i budynie, lody, musy owocowe, sery twarogowe zmiksowane z mlekiem lub jogurtem, zmiksowane jaja dodane do zupy lub mleka, mięso i ziemniaki oraz warzywa zmiksowane w zupie (zupy kremy), warzywa oraz owoce w postaci soków i przecierów. Do potraw można dodawać mleko w proszku, masło, oliwę z oliwek oraz specjalne preparaty zwiększające wartość energetyczną i odżywczą posiłków. Należy unikać gorących napojów, napojów gazowanych, potraw kwaśnych, pikantnych i bardzo słonych, a także produktów ostrych i twardych, które mogą podrażnić gardło i spowodować krwawienie. Ponadto dieta powinna być lekkostrawna, z wykluczeniem produktów smażonych, obfitych w tłuszcz oraz wzdymających (cebula, czosnek, papryka, ogórki, warzywa kapustne).
W kolejnych etapach można przechodzić do bardziej stałej konsystencji pokarmu np. mięso mielone lub pulpety z sosami, risotto z sosem (zalecany zwłaszcza łagodny sos koperkowy), miękkie makarony z sosem. Wraz z ustępowaniem objawów ze strony gardła należy stopniowo powracać do normalnej konsystencji posiłków. Jednak należy unikać pikantnych i kwaśnych produktów oraz bardzo słonych np. wędliny, konserwy, dania typu fast-food.
Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty