Wszystko zależy od szybkości gojenia się rany. Chorzy najczęściej po 2 tygodniach dochodzą do zdrowia. Należy obserwować organizm i nie wprowadzać pokarmów, które powodują ból lub krwawienie. Zalecamy bezwzględne trzymanie się diety przez minimum tydzień po zabiegu z późniejszym włączaniem kolejnych produktów. Tak naprawdę sama będzie Pani w stanie ocenić czy ciepłe posiłki są dobrze tolerowane przez gojącą się śluzówkę gardła. Proponujemy wstrzymać się z wprowadzaniem, szybciej niż po miesiącu, potraw ostrych. Działa to drażniącą na gardło i może nasilić nieprzyjemne dolegliwości.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Wszystko zależy od organizmu. Czasami już po 1,5-2 tygodniach dochodzi się do zdrowia. W tym czasie lepiej unikać ostrych potraw, które działają drażniąco na zranione gardło, a także produktów które mogą powodować ból.
Przez kilka godzin po zabiegu stosuje się dietę płynną. Jeżeli nie ma przeciwwskazań, należy przejść na zimną dietę półpłynną, w której można spożywać: drobne kasze w postaci rzadkich kleików (mogą być z dodatkiem masła lub ugotowanego żółtka), pieczywo rozmoczone w herbacie lub mleku, rzadkie kisiele i budynie, lody, musy owocowe, sery twarogowe zmiksowane z mlekiem lub jogurtem, zmiksowane jaja dodane do zupy lub mleka, mięso i ziemniaki oraz warzywa zmiksowane w zupie (zupy kremy), warzywa oraz owoce w postaci soków i przecierów. Do potraw można dodawać mleko w proszku, masło, oliwę z oliwek lub inne nierafinowane oleje roślinne oraz specjalne preparaty zwiększające wartość energetyczną i odżywczą posiłków (jeśli jest taka potrzeba). Należy unikać gorących napojów, napojów gazowanych, potraw kwaśnych, pikantnych i bardzo słonych, a także produktów ostrych i twardych, które mogą podrażnić gardło i spowodować krwawienie. Ponadto dieta powinna być lekkostrawna, z wykluczeniem produktów smażonych, obfitych w tłuszcz oraz wzdymających (cebula, czosnek, papryka, ogórki, warzywa kapustne).
W kolejnych etapach można przechodzić do bardziej stałej konsystencji pokarmu np. mięso mielone lub pulpety z sosami, risotto z sosem (zalecany zwłaszcza łagodny sos koperkowy), miękkie makarony z sosem. Wraz z ustępowaniem objawów ze strony gardła należy stopniowo powracać do normalnej konsystencji posiłków. Jednak należy unikać pikantnych i kwaśnych produktów oraz bardzo słonych np. wędliny, konserwy, dania typu fast-food.
Pozdrawiam serdecznie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta po usunięciu migdałków – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Co można jeść po usunięciu migdałków? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Ból po zabiegu usunięcia migdałka u dziecka i dieta po zabiegu – odpowiada Mgr Anna Kuczkin
- Częste wzdęcia a dieta wątrobowa – odpowiada Roma Wojtewicz
- Refluks krtaniowo-gardłowy w 3. trymestrze ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka dieta dla osoby cierpiącej na refluks żołądkowy? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta na refluks, Helicobacter i ostre zapalenie żołądka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak walczyć z nieustająca nadkwasotą? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak pomóc osobie z trudnościami z połykaniem? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
artykuły
Wrzody żołądka dieta - co jeść, a czego unikać
Wrzody żołądka to nic innego jak ubytek błony śluz
Rozszerzanie diety
Dieta niemowlaka powinna być skomponowana tak, by
Co jeść podczas COVID-19 i rekonwalescencji? Eksperci wskazują błędy, które wszyscy popełniamy
Dieta nie jest panaceum na COVID-19, jednak może p