Z produktów pochodzenia zwierzęcego powinna Pani unikać podrobów, tłustego nabiału (szczególnie masła i serów "żółtych"), jaj. Z produktów roślinnych z kolei powinna Pani zrezygnować ze spożycia warzyw będących źródłem karotenoidów, a więc wszystkich pomarańczowych (marchew, dynia), zielonych liściastych (szpinak, sałata), warzyw czerowono - pomarańczowych (jak papryka, pomidor). Proszę także nie stosować margaryny do smarowania pieczywa, gdyż jest ona często wzbogacana w witaminę A celem upodobnienia jej do masła. Proszę także uważnie czytać etykiety produktów takich jak np. płatki zbożowe lub soki multiwitamina gdyż mogą one być witaminizowane, co często wiąże się również z dodatkiem prowitaminy A.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty