Wartość odżywcza warzyw kupowanych w supermarketach

Dzień dobry, mam pytanie do dietetyka, wyjaśnię najpierw o co dokładnie mi chodzi, bardzo często kupuję warzywa w supermarketach, zdaję sobie sprawę z tego, że pochodzą one na pewno z wielkich upraw, szklarni itp. i nie żałowano tym produktom różnych środków chemicznych, w związku z tym mam pytanie, czy w takich warzywach znajdują się jeszcze jakieś wartościowe składniki, a jeśli nawet są to czy są one warte dodatkowego zatruwania się?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Rzeczywiście warzywa te są nawożone opryskiwane środkami ochrony roślin, jednak dopuszczenie ich do sprzedaży następuje po upływie karencji środka, a więc po czasie kiedy jego ilość zminimalizuje się do stopnie nieszkodliwego dla człowieka. Pod względem zawartości składników odżywczych takie surowce nie różnią się znacząco od tych ekologicznych. Na straty ma bowiem wpływ bardzo wiele czynników takich jak stopień nasłonecznienia, sposób transportu i warunki przechowywania oraz sposób przygotowania. Należałoby więc zwrócić uwagę także na to, w jaki sposób wykorzystujemy warzywa i owoce po ich zakupie (im wyższe narażenie na promienie słoneczne, wysoką temperaturę i ekspozycję na tlen tym wyższe straty witamin). Oczywiście jeśli mamy możliwość dokonać zakupu surowców z uprawy ekologicznej, warto z tego skorzystać, jeżeli jednak nie, warzywa i owoce dostępne w naszych sklepach, z powodzeniem mogą stanowić element naszej codziennej diety.
pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty