Witam
Rzeczywiście warzywa te są nawożone opryskiwane środkami ochrony roślin, jednak dopuszczenie ich do sprzedaży następuje po upływie karencji środka, a więc po czasie kiedy jego ilość zminimalizuje się do stopnie nieszkodliwego dla człowieka. Pod względem zawartości składników odżywczych takie surowce nie różnią się znacząco od tych ekologicznych. Na straty ma bowiem wpływ bardzo wiele czynników takich jak stopień nasłonecznienia, sposób transportu i warunki przechowywania oraz sposób przygotowania. Należałoby więc zwrócić uwagę także na to, w jaki sposób wykorzystujemy warzywa i owoce po ich zakupie (im wyższe narażenie na promienie słoneczne, wysoką temperaturę i ekspozycję na tlen tym wyższe straty witamin). Oczywiście jeśli mamy możliwość dokonać zakupu surowców z uprawy ekologicznej, warto z tego skorzystać, jeżeli jednak nie, warzywa i owoce dostępne w naszych sklepach, z powodzeniem mogą stanowić element naszej codziennej diety.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Wartość odżywcza miodu Manuka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak przechowywać żywność, aby uniknąć strat w składnikach mineralnych? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Czym się różnią kasze, ryże, makarony ekologiczne od nieekologicznych? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zalety żywności ekologicznej i konwencjonalnej – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie warzyw konserwowych z puszek – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Jaja przepiórcze a wartości odżywcze? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Wartość odżywcza błyskawicznej kaszy manny – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wartości odżywcze wafli ryżowych i chipsów błonnikowych – odpowiada Roma Wojtewicz
- Niechęć 7-latka do owoców i warzyw – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
artykuły
Lokalne czy z importu? Takie produkty mogą być zdrowsze
Kupujesz to, co akurat jest w sklepie? Warto zajrz
Czy warto płacić więcej za pomidorki koktajlowe?
Pomidorki koktajlowe są małe, słodkie, soczyste i
Zielarstwo, studia zielarskie i podręczniki
Zielarstwo to dział wiedzy, w centrum zainteresowa