Zupa krem z porów
Masz ochotę na coś dobrego i zdrowego? Spróbuj sycącej, kremowej zupy z porów. Przepis i instrukcje wykonania potrawy znajdziesz w naszym filmie. Smacznego!
Witam, zywnośc przygotowana np. w poniedziałek (kasza, mięso lub coś podobnego) może być przechowywana w szczelnych pojewmnikach w lodówce do 48 h i w zasadzie niewiele traci. Oczywiści sam proces gotowania lub pieczenia niesie wiele strat, ale tego już nie unikniemy, gdyż wielu produktów nie można jeść surowych. Starajmy się jeść dużo warzyw w formie sałatek w połaczeniu z olejem lub oliwą i wtedy jest dobra suplemantacja wit. ADCE. Poza tym gotujmy wszystko all dente, wtedy ma niższy indeks glikemniczny i zachowuje dużo walorów zdrowotnych.
Pozdrawiam
Justyna Antoszczyszyn
Witam serdecznie,
dla poszczególnych produktów żywnościowych określa się optymalne warunki przechowywania uwzględniające temperaturę, wilgotność, czas, nasłonecznienie itp. Straty składników odżywczych w zależności od warunków przechowywania są przedmiotem wielu badań i dane te można odnaleźć w literaturze fachowej. Najważniejsze to, aby produkty świeże przechowywać w temperaturze 0-8 stopni Celsjusza, przy niskim dostępie światła (np. straty witaminy B2 w mleku po 6h naświetlania wynoszą ponad 60%). Oto kilka optymalnych warunków przechowywania:
- produkty o wysokiej zawartości wody (warzywa, owoce, ziemniaki) - pomieszczenia wilgotne, temp.0-5, najlepiej w całości, nieobrane ze skórek
- produkty higroskopijne (suche zboża, strączki, susze, cukier) - pomieszczenia suche (wilgotność wzgl 60%), przewiewne, temp 0-15
- produkty łatwo psujące się (mięso, nabiał, wędlina, czekolada, chałwa, tłuszcze) - pomieszczenia suche, temp 0-4, bez dostępu światła
-jaja max 13 stopni, pomieszczenia czyste i suche
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przechowywanie produktów spożywczych w zamrażarce – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Dieta: lepiej pić wodę mineralną czy przegotowaną? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Produkty spożywcze zawierające składniki pochodzące z upraw GMO w Polsce – odpowiada Piotr Pilarski
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Jaką wodę mineralną wybierać? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Gdzie najlepiej przechowywać leki? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Wartość odżywcza warzyw kupowanych w supermarketach – odpowiada Roma Wojtewicz
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Braki witaminy C – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie gruszki podczas diety warzywno-owocowej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz