Witam, bezpieczny termin trwałości mięsa mielonego zamrożonego – to 60-120 dni w temp. -18C (to zależy od gatunku mięsa i zawartości tłuszczu). Natomiast nie wszystkie tacki, na których mięso jest sprzedawane, mogą być poddawane mrożeniu.
Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl
Nie powinno się spożywać mięsa po terminie przydatności, nawet jeśli było głęboko zamrożone. Na opakowaniu zazwyczaj powinna być informacja ile czasu można je przechowywać w różnych warunkach, najczęściej są to 2-3 miesiące.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy bezpieczne jest spożywanie potraw z takim mięsem? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak przechowywać Gynoflor? – odpowiada Mgr Małgorzata Szyda
- Jak przechowywać żywność bez lodówki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przechowywanie maści Ponafucin – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Skuteczność wkładki domacicznej po terminie – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wpływ obróbki termicznej na właściwości produktów spożywczych – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy można przyjmować olej z wiesiołka, który jest trzy miesiące po terminie ważności? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jak przechowywać żywność, aby uniknąć strat w składnikach mineralnych? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Zjedzenie przeterminowanej czekolady – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy mleko UHT w kartonie jest zdrowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
10 rzeczy, które musisz natychmiast wyrzucić z kuchni
Podobno w kuchni spędzamy najwięcej czasu, dlatego
Salmonella w orzechach nerkowca
Bakterie z grupy Salmonella enterica najczęściej l
Działają toksycznie, niszczą wątrobę i nerki. Takich leków pozbądź się z domowej apteczki
Co może się stać, jeśli weźmiesz lek po upływie je