Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży
Ciąża to czas, kiedy u kobiety w krótkim czasie przybywa sporo kilogramów. Jest to oczywiście naturalny proces. Kiedy jednak tycie w ciąży staje się niebezpieczne?
Witam, zdecydowanie odradzam spożywanie takiego mięsa. Należy do produktów, które najszybciej się psują i nie tylko nie mają wówczas żadnej wartości odżywczej, ale mogą być bardzo szkodliwe. Proszę również pamiętać, że ciąża to stan szczególnej troski o zdrowie i dobro swoje oraz swojego nienarodzonego dziecka. Dieta ma bezpośredni wpływ na rozwój płodu i powinna być zaplanowana pod kątem wartości odżywczych oraz składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Dlatego też nie warto podejmować takiego ryzyka, jakim jest jedzenie przeterminowanego mięsa, zwłaszcza, że kurczak oraz wieprzowina (zakładam, że z niej jest wspomniane przez Panią mięso mielone) są jednak najmniej wartościowe ze wszystkich gatunków mięs. Proszę też pamiętać, że drób, obok ryb, to mięso, które najkrócej może być przechowywane w niskich temperaturach – lepiej zatem spożywać świeże niż odmrażane. Zachęcam do zapoznania się z opinią naszego eksperta odnośnie czasu i temperatury mrożenia mięs, może będzie dla Pani jakąś wskazówką: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/przechowywanie-produktow-spozywczych-w-zamrazarce. Na koniec zapraszam do lektury artykułu, dotyczącego spożywania przeterminowanych parówek. Ekspert wyjaśnia w nim, jakie zagrożenie niesie ze sobą jedzenie produktów łatwo psujących się i kto szczególnie bacznie powinien pilnować terminów przydatności do spożycia: https://zywienie.abczdrowie.pl/czy-mozna-jesc-parowki-po-terminie-waznosc-nasz-ekspert-przestrzega. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przechowywanie produktów spożywczych w zamrażarce – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Czy może to zaszkodzić ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Spożywanie pasztetu z MOM – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Przeterminowane piwo a zatrucie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy jest ryzyko zakażenia listerią? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dieta w ciąży a przybieranie na wadze – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
- Czy mogło u mnie dojść do zakażenia toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak przechowywać żywność, aby uniknąć strat w składnikach mineralnych? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Jakich produktów spożywczych należy szczególnie unikać w czasie ciąży? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Spożywanie serów pleśniowych w ciąży – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Mięso oddzielone mechanicznie - w skrócie MOM. Z mięsem łączy je tylko nazwa
Wędlina, parówki, dania gotowe i ten sam komunikat
Jak uniknąć zarażenia toksoplazmozą w ciąży? (WIDEO)
Toksoplazmoza w ciąży stanowi ogromne zagrożenie
Zrezygnowanie z jednej porcji czerwonego mięsa może zapobiec bolesnym dolegliwościom
Regularne jedzenia czerwonego mięsa może zwiększyć