Czy mleko UHT w kartonie jest zdrowe?

Dzień dobry mam 22 lata i uwielbiam jesc wszystko co jest  zrobione z mlekiem (chociaż raczej nie mlekiem UHT). Zostało mi to chyba z najmłodszych lat kiedy wakacje spedzalam u cioci na wsi. To wtedy nauczyłam się pic mleko takie świeżutkie zaraz po wydojeniu, pokochałam zsiadłe mleko z ziemniaczkami z koperkiem itp. Tamto mleko nie miało nic wspólnego z mlekiem UHT, które obecnie można kupić w sklepach. Dzisiaj mleko które kupuje w sklepe w niczym tego mleka ze wsi nie przypomina. Otrzymanie mleka zsiadłego z mleka które kupuje w osiedlowym sklepie jest po prostu niemożliwe. Dlatego chciałabym się spytac co to jest Mleko UHT w kartonie czy jest ono zdrowe czy lepiej unikać takiego mleka? Co to w ogóle znaczy UHT - od czego to skrót, czy to oznacza jakieś konserwanty, zawartość tłuszczu, a może jeszcze cos innego? Dziekuje za odpowiedz pozdrawiam.  
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

W związku z tym, że proces produkcji takiego mleka polega na błyskawicznym podniesieniu temperatury do około 130-150 stopni C musimy się liczyć niestety z większą utratą składników mineralnych w tym np. witamin z grupy B.

0

Fajną alternatywą dla mleka krowiego są mleka roślinne (sojowe, migdałowe, owsiane- można je łatwo zrobić samemu lub kupić (wtedy zwrócić uwagę na skład, alby nie było niepotrzebnych składników typu cukier czy dodatki chemiczne)

Link do artykułu jak przyrządzić takie mleka :)
http://kuchnia.wp.pl/gid,16592153,kat,1037879,title,Mleko-roslinne-ktore-wybrac,galeria.html?ticaid=113102

http://mzcoaching.wordpress.com/kontakt/

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Dzień dobry!
Mleko, które kupujemy w sklepie różni się od tego świeżego ze względu na procesy technologiczne, którym jest poddawane. Obecnie, aby produkty można było dłużej przechowywać i spożywać poddaje się obróbce cieplnej lub chłodniczej. Każdy proces ma na celu zniszczenie bądź spowolnienie rozwoju mikroorganizmów, które powodują psucie produktu. W sprzedaży są dostępne dwa rodzaje mleka. Jedno pasteryzowane przechowywane w lodówkach, a drugie UHT, które można przechowywać w temperaturze pokojowej. Oba są poddane obróbce cieplnej. Mleko pasteryzuje się w temperaturze do 90-95 stopni Celsjusza przez 15 sekund, a następnie chłodzi. Taki proces nie pozwala na całkowite zniszczenie drobnoustrojów, a szczególnie ich form przetrwalnikowych, dlatego przechowuje się je w lodówce. Termin przydatności do spożycia takiego mleka jest krótki i wynosi kilka dni. W przypadku mleka UHT dokonuje się procesu sterylizacji. Produkt ogrzewa się w temperaturze 120-135 stopni Celsjusza, przez kilka sekund, następnie bardzo szybko chłodzi się je do temperatury pokojowej. Dzięki temu procesowi wyniszcza się bakterie oraz ich formy przetrwalnikowe występujące w mleku, które mogą zagrażać zdrowiu człowieka. Termin przydatności do spożycia mleka UHT wynosi 6 miesięcy, a po otwarciu mleko należy także przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin. Odmienne procesy technologiczne wpływają też na inny smak i zapach mleka. Jeszcze jedną ważną kwestią jest wpływ tych procesów na zawartość witamin i składników mineralnych. Zawartość wapnia w obu rodzajach mleka nie różni się. Natomiast mleko UHT w porównaniu do mleka pasteryzowanego jest uboższe w witaminy z grupy B.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

warto również przeczytać: Światowy dzień mleka
http://torun.mojdietetyk.pl/artykuly/swiatowy-dzien-mleka-2.html?c=9

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty