Witam, mleko UHT posiada mniej właściwości odżywczych niż mleko o średnim stopniu pasteryzacji. Pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do zwiększonych strat m.in witaminy C, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Jeśli chodzi o właściwości mleka, to zachęcam do lektury http://diet-coaching.xaa.pl/galeria/mleko-i-jego-zalety-2/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
W związku z tym, że proces produkcji takiego mleka polega na błyskawicznym podniesieniu temperatury do około 130-150 stopni C musimy się liczyć niestety z większą utratą składników mineralnych w tym np. witamin z grupy B.
Fajną alternatywą dla mleka krowiego są mleka roślinne (sojowe, migdałowe, owsiane- można je łatwo zrobić samemu lub kupić (wtedy zwrócić uwagę na skład, alby nie było niepotrzebnych składników typu cukier czy dodatki chemiczne)
Link do artykułu jak przyrządzić takie mleka :)
http://kuchnia.wp.pl/gid,16592153,kat,1037879,title,Mleko-roslinne-ktore-wybrac,galeria.html?ticaid=113102
http://mzcoaching.wordpress.com/kontakt/
Dzień dobry!
Mleko, które kupujemy w sklepie różni się od tego świeżego ze względu na procesy technologiczne, którym jest poddawane. Obecnie, aby produkty można było dłużej przechowywać i spożywać poddaje się obróbce cieplnej lub chłodniczej. Każdy proces ma na celu zniszczenie bądź spowolnienie rozwoju mikroorganizmów, które powodują psucie produktu. W sprzedaży są dostępne dwa rodzaje mleka. Jedno pasteryzowane przechowywane w lodówkach, a drugie UHT, które można przechowywać w temperaturze pokojowej. Oba są poddane obróbce cieplnej. Mleko pasteryzuje się w temperaturze do 90-95 stopni Celsjusza przez 15 sekund, a następnie chłodzi. Taki proces nie pozwala na całkowite zniszczenie drobnoustrojów, a szczególnie ich form przetrwalnikowych, dlatego przechowuje się je w lodówce. Termin przydatności do spożycia takiego mleka jest krótki i wynosi kilka dni. W przypadku mleka UHT dokonuje się procesu sterylizacji. Produkt ogrzewa się w temperaturze 120-135 stopni Celsjusza, przez kilka sekund, następnie bardzo szybko chłodzi się je do temperatury pokojowej. Dzięki temu procesowi wyniszcza się bakterie oraz ich formy przetrwalnikowe występujące w mleku, które mogą zagrażać zdrowiu człowieka. Termin przydatności do spożycia mleka UHT wynosi 6 miesięcy, a po otwarciu mleko należy także przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin. Odmienne procesy technologiczne wpływają też na inny smak i zapach mleka. Jeszcze jedną ważną kwestią jest wpływ tych procesów na zawartość witamin i składników mineralnych. Zawartość wapnia w obu rodzajach mleka nie różni się. Natomiast mleko UHT w porównaniu do mleka pasteryzowanego jest uboższe w witaminy z grupy B.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
warto również przeczytać: Światowy dzień mleka
http://torun.mojdietetyk.pl/artykuly/swiatowy-dzien-mleka-2.html?c=9
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie mleko jest zwykle stosowane w przetwórstwie? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Wartości odżywcze mleka 3,2% HT – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jak przechowywać lek Duac? – odpowiada Mgr Adam Marendowski
- W którym miesiącu podać niemowlęciu mleko ze sklepu? – odpowiada Milena Lubowicz
- Czy mleko jest zdrowe dla organizmu? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Jakie mleko podawać dzieciom - uht czy pasteryzowane? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak przechowywać żywność bez lodówki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czas przechowywania leków po otworzeniu – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Ile mam czasu na mieszanie ściągniętego mleka, które jest przechowywane w lodówce? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co powinnam zrobić z mlekiem w takiej sytuacji? – odpowiada Redakcja abcZdrowie