Jakie mleko jest zwykle stosowane w przetwórstwie?

Dzień dobry, Mam pytanie związane z produktami na których na etykiecie znajduje się "mleko". Jeśli produkt na etykiecie w składzie zawiera "mleko", mowa tutaj o mleku pasteryzowany czy niepasteryzowanym? Nie zawsze jest to jasno sprecyzowane. Aktualnie jestem w ciąży i bardzo zwracam uwagę na to co ląduje w koszyku. Lecz nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na powyższe pytanie.
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,



Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 18 sierpnia 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych MLEKO NIEPASTERYZOWANE wystepuje pod nazwą mleko surowe - jest to mleko otrzymywane poprzez wydzielanie gruczołów mlecznych krów, owiec, kóz lub bawolic, które nie zostało ogrzane do temperatury przekraczającej 40 °C lub poddane innym zabiegom dającym równoważny efekt. Natomiast mleko spożywcze - to mleko uzyskane po poddaniu obróbce cieplnej mleka, oferowane do sprzedaży konsumentom, w tym instytucjom, jako MLEKO PASTERYZOWANE, mleko pasteryzowane w wysokiej temperaturze, MLEKO UHT lub MLEKO STERYLIZOWANE. W sprzedaży najczęściej mamy do czynienia z mlekiem pasteryzowanym oraz UHT, bardzo rzadko z mlekiem niepasteryzowanym (surowym), z uwagi na jego bardzo krótki termin przydatności do spożycia. Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty