Wartości odżywcze mleka 3,2% HT

Witam! Bardzo lubie krowie mleko 3.2% UHT. Niedawno wyczytalam, ze nie jest ono zdrowe dla ludzi. do teej pory sadzilam, e siegajac po mleko pasteryzowane dostarczam swojemu organizmowi duzą dawke wapnia i innych cennych skladnikow. Jak to jest faktycznie z mlekiem?Pic czy nie? Dziekuje za odpowiedz.
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

W sprawie mleka są jego zdecydowani przeciwnicy, ale ich argumenty nie są bardzo dobrze ugruntowane. Mleko jest bardzo wartościowych produktem - zarówno pod kątem zawartości białka, witamin i składników mineralnych, a także wyjątkowo dobrze przyswajalnych (lekkostrawnych) frakcji tłuszczy. I jakie by nie były opinie na temat zasobności roślin w wapń - to ten z mleka jest najlepiej przyswajany (ma najwyższy współczynnik biodostępności). Także jeżeli lubi Pani mleko zalecam utrzymać je w diecie lub zamienić na bardziej polecane dla dorosłych produkty takie jak mleka fermentowane (jogurt, maślanka, zsiadłe mleko, kefir).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty