Witam,
mleko, które zostało poddane pasteryzacji – czyli mleko świeże z butelki lub z woreczka – powinna Pani przegotować przed podaniem dziecku. Proces pasteryzacji nie zabija bakterii, a jedynie hamuje ich namnażanie. Stąd też może być źródłem problemów żołądkowo-jelitowych, zwłaszcza u małego dziecka.
Więcej informacji odnajdzie Pani pod tym adresem: https://zywienie.abczdrowie.pl/czym-sie-rozni-mleko-pasteryzowane-od-uht-wyjasniamy.
Z kolei mleka UHT, poddane sterylizacji, które zazwyczaj znajdują się w kartonie, nie musi Pani gotować, ponieważ na etapie produkcji zostało poddane procesom, mającym na celu eliminację ewentualnych patogenów.
Przegotować natomiast musi Pani także mleko świeże, czyli np. takie, które kupuje się bezpośrednio od hodowcy czy np. z targu.
Być może zainteresuje Panią także ten materiał: https://portal.abczdrowie.pl/alergia-na-mleko-krowie.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki typ mleka podać dziecku? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie mleko krowie jest najlepsze dla dziecka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Kiedy można podać mleko krowie 11-miesięcznemu dziecku? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jak podawać dziecku krowie mleko? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Od kiedy dziecko może pić mleko z kartonu UHT? – odpowiada Mgr inż. Katarzyna Gediga
- Jakie mleko podawać dzieciom - uht czy pasteryzowane? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Mleko w diecie 1,5-rocznego dziecka – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Czy mleko UHT w kartonie jest zdrowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy mleko krowie wywołało zaparcia u dziecka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy dziecko może już pić mleko krowie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie