Prawdopodobnie ten biały nalot to wykrystalizowany na powierzchni czekolady tłuszcz - często obserwowany podczas przechowywania czekolady lub gdy ulegnie rozpuszczeniu i ponownemu zestaleniu. Choć spożywanie pokarmów po upływie terminu przydatności do spożycia nie jest zalecane - nie sądzę, aby spożycie tej czekolady mogło się negatywnie odbić na Pani zdrowiu.

0

Witam Panią,

Zapewne biały nalot, który Pani zaobserwowała to tłuszcz. Należy zawsze zwracać uwagę na termin ważności jednak przy czekoladzie nie sądzę aby odbiło się to na Pani zdrowiu, Gorzej by było jakby zjadła Pani przeterminowany majonez czy np. nabiał. w tym wypadu rozwija się więcej niebezpiecznych bakterii.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty