Zapytaj lekarza

7 4 2 , 1 7 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dieta: lepiej pić wodę mineralną czy przegotowaną?

Witam. Ciekawi mnie bardzo czy podczas stosowania diety powinno się pić wodę przegotowaną z kranu, czy wodę mineralną z butelki? Wiem, że woda z butelki ma więcej minerałów, ale chodzi o to, czy woda przegotowana w jakiś sposób zwalnia odchudzanie? Z góry dziękuję za odpowiedź.

ponad rok temu

Oleje zimnotłoczone a oleje rafinowane

Witam serdecznie!

Woda niegazowana jest jednym z najskuteczniejszych płynów odtruwających, czyli oczyszczających organizm z toksyn. Dlatego należy pić ją codziennie oraz regularnie, nie zależnie od tego czy się odchudzamy czy też nie. Wody z kranu lepiej unikać, chyba że masz filtr i jesteś pewna, że woda z której korzystasz jest dobrej jakości. Często po analizie próbek wody okazuje się, że jej jakość jest niska i jest w niej, np. zbyt dużo związków żelaza. Sprawdź to, zanim zaczniesz regularnie pić przefiltrowaną wodę z kranu.

Najlepiej wypijaj przynajmniej 6 - 8 szklanek wody dziennie. Woda jest naturalnym środkiem zmniejszającym apetyt. Woda filtrowana nie spowalnia tempa odchudzania. Wręcz przeciwnie, niezależnie od rodzaju wody, jej regularne picie pozwala na zmniejszenie zjadanych porcji posiłków i zapobiega atakom głodu.  

Poza tym, woda spełnia wiele innych funkcji w naszym organizmie, pomaga między innymi w doprowadzeniu składników odżywczych do tkanek, pomaga w ich wchłanianiu, reguluje temperaturę ciała, zwiększa poziom naszej energii i usprawnia tkankę mięśniową. Dlatego nie można zapominać o jej piciu.

Polecam Ci szczególnie niegazowaną wodę mineralną, która oprócz właściwości nawadniających organizm i nawilżających cerę, dostarczy Ci niezbędnych składników mineralnych: magnezu, wapnia, potasu czy też sodu.

Pozdrawiam

Specjalista ds. żywienia człowieka, dyplomowany dietetyk.
0
Przemysław Zarzeczny
72 poziom zaufania

Witam!

Woda gotowana nie wpływa na spowolnienie odchudzania.

Podgrzewanie doprowadza wodę do temperatury wrzenia, czyli do 100 stopni Celsjusza. Gotowanie unieszkodliwia bakterie i wirusy, które mogą się w niej znajdować (choć trzeba pamiętać, że niektóre z nich potrafią przeżyć zdecydowanie wyższe temperatury). Ogólnie jednak podgrzewanie wody w celu zabicia drobnoustrojów jest to rozwiązanie dość skuteczne. Co jednak ze związkami chemicznymi, które znajdują się w takiej cieczy? One nie są usuwane i w żaden sposób nie wytrącają się z wody, a jak już wiemy, mogą być dla człowieka niezwykle niebezpieczne.
Jeśli mówimy o składzie chemicznym, to gotowanie wody nie tylko go nie zmienia, ale wręcz szkodzi jego jakości. Dlaczego? Podczas wrzenia woda intensywnie paruje. Ale paruje tylko woda, a inne związki chemiczne w niej rozpuszczone – zostają. Wraz z parą z naczynia ubywa czystej wody, a zagęszczają się inne, szkodliwe związki. Dlatego pod względem chemicznym podgrzana woda jest mniej zdrowa niż nieprzegotowana. Im dłużej zaś gotujemy, tym więcej bakterii i wirusów ginie, ale też tym bardziej zanieczyszczona chemicznie jest nasza woda.
Zamiast gotować wodę z kranu przed jej wypiciem, lepiej zastosować odpowiedni filtr, który usunie zarówno drobnoustroje, jak i szkodliwe związki chemiczne. Najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie filtracji ultrafioletem, która usuwa zanieczyszczenia biologiczne, z filtracją za pomocą membrany osmotycznej, usuwającej zanieczyszczenia chemiczne. Również woda, którą używamy do przygotowywania zup i innych dań, powinna być przefiltrowana przed ugotowaniem – inaczej jej skład chemiczny będzie zmieniać się na niekorzyść dla naszego zdrowia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy