Dlaczego przegotowana woda nie jest zdrowa?

Dzień dobry, proszę o odpowiedź, bo różne źródła podają różne informacje. Czytałam, że woda przegotowana nie jest zdrowa do picia. Mówil mi o tym lekarz ale zapomniałam dlaczego (przebyłam udar i mam luki w pamięci). Córka daje wnuczkowi przegotowaną wodę do picia. Chciałabym ją ostrzec, ale zapomniałam dlaczego. W internecie też nie znalazłam nic na ten temat. Czy to chodziło o leukocyty? A może to nie prawda i woda przegotowana jest zdrowsza, niż ta z kranu, czy z butelki? Zawsze mi się wydawało, że po przegotowaniu usuwane są wszelkiego rodzaju wirusy i bakterie z wody, ale lekarz mówił, że przegotowana woda nie jest najlepsza. W takim razie jaka woda jest zalecane dla dorosłych i dla dzieci? bardzo proszę o odpowiedz.
KOBIETA, 46 LAT ponad rok temu

Witam,
Przegotowanie wody pozwala na zabicie wirusów i bakterii które ewentualnie mogą się w niej znajdować, jednakże podczas gotowanie dochodzi do odparowania czystej wody a zagęszczeniu ulegają inne składniki w niej zawarte także jej zanieczyszczenia, niekorzystne jest długie gotowanie wody. Lepszym sposobem uzdatniania wody jest jej filtracja. Do picia zalecana jest mineralna niegazowana woda butelkowa a dla dzieci do 6 miesiąca życia butelkowana woda źródlana.
Pozdrawiam

0

Woda przegotowana jest uboższa w składniki mineralne - to one wytrącają się w postaci białego osadu w czajniku. Czyli mniej dobrych składników zostaje dla nas (a przecież wapń i magnez to te składniki, których nam potrzeba). Gotowanie wody zabija jednak bakterie, które się w niej znajdują.

Nie trzeba zatem bać się wody z kranu - jeśli instalacja dostarczająca wodę w budynku jest w miarę nowa, można ją pić bezpośrednio (nieprzegotowaną).

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Witam!
Pijąc jedynie wodę przegotowaną nie dostarczamy składników mineralnych, które są zawarte w wodach mineralnych. Dlatego zaleca się picie wody mineralnej, która dostarczy takich składników jak magnez, wapń, sód czy jod. Picie wody przegotowanej w rozsądnych ilościach nie powinno szkodzić zdrowiu, pod warunkiem że woda nie zawiera zanieczyszczeń.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl 
poznan@mojdietetyk.pl 
tel. 696 884 351
 
Warto również przeczytać: Woda zdrowia doda
http://ostroleka.mojdietetyk.pl/artykuly/woda-zdrowia-doda-ale-jaka-pic-na-co-zwrocic-uwage-ktora-wybrac.html?c=9

0
Przemysław Zarzeczny
69 poziom zaufania

Podgrzewanie doprowadza wodę do temperatury wrzenia, czyli do 100 stopni Celsjusza. Gotowanie unieszkodliwia bakterie i wirusy, które mogą się w niej znajdować (choć trzeba pamiętać, że niektóre z nich potrafią przeżyć zdecydowanie wyższe temperatury). Ogólnie jednak podgrzewanie wody w celu zabicia drobnoustrojów jest to rozwiązanie dość skuteczne. Co jednak ze związkami chemicznymi, które znajdują się w takiej cieczy? One nie są usuwane i w żaden sposób nie wytrącają się z wody, a jak już wiemy, mogą być dla człowieka niezwykle niebezpieczne.
Jeśli mówimy o składzie chemicznym, to gotowanie wody nie tylko go nie zmienia, ale wręcz szkodzi jego jakości. Dlaczego? Podczas wrzenia woda intensywnie paruje. Ale paruje tylko woda, a inne związki chemiczne w niej rozpuszczone – zostają. Wraz z parą z naczynia ubywa czystej wody, a zagęszczają się inne, szkodliwe związki. Dlatego pod względem chemicznym podgrzana woda jest mniej zdrowa niż nieprzegotowana. Im dłużej zaś gotujemy, tym więcej bakterii i wirusów ginie, ale też tym bardziej zanieczyszczona chemicznie jest nasza woda.
Zamiast gotować wodę z kranu przed jej wypiciem, lepiej zastosować odpowiedni filtr, który usunie zarówno drobnoustroje, jak i szkodliwe związki chemiczne. Najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie filtracji ultrafioletem, która usuwa zanieczyszczenia biologiczne, z filtracją za pomocą membrany osmotycznej, usuwającej zanieczyszczenia chemiczne. Również woda, którą używamy do przygotowywania zup i innych dań, powinna być przefiltrowana przed ugotowaniem – inaczej jej skład chemiczny będzie zmieniać się na niekorzyść dla naszego zdrowia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty