Witam
Warzywa konserwowe z puszek to niestety bardzo wątpliwej jakości witaminy i minerały oraz innych substancji odżywczych. Kompromisem w okresie poza sezonowym może być sięganie po produkty w szklanych słoiczkach najlepiej własnej produkcji ewentualnie sklepowe. Pamiętajmy jednak, że nic nie zastąpi świeżych warzyw, w których oprócz witamin i minerałów znajdziemy enzymy trawienne, błonnik i wiele innych cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Pozdrawiam
Warzywa puszkowane mają troszkę mniej wartości odżywczych niż świeże, ale poza sezonem są dobrym rozwiązaniem, obok warzyw mrożonych czy suszonych. Również jest to dogodna opcja dla osób zapracowanych,z warzyw puszkowanych możemy szybko zrobić sałatkę jarzynową, a ze strączkowych np. humus lub dodawać je do zup jako źródło białka roślinnego.
Dzień dobry,
Jako dietetyk nie jestem fanką żywności w puszkach. Poza sezonem polecam z całego serca warzywa mrożone, o niewspółmiernie wyższej wartości odżywczej od warzyw konserwowych. Spożywanie dużej ilości warzyw konserwowych może wiązać się z ekspozycją na związek o nazwie bisfenol A (BPA). Poliwęglan zawierający bisfenol A stosowany jest do produkcji różnego rodzaju opakowań do przechowywania żywności. Szczególne zagrożenie stanowią właśnie puszki z napojami i warzywami. Ich wnętrze pokryte jest żywicą epoksydową zawierającą BPA. Warstwa żywicy ma chronić jedzenie przed bezpośrednim kontaktem z metalem. Niedawno przeprowadzone w Kanadzie badania wykazały, że w puszkowanej żywności znajdują się mierzalne ilości bisfenolu A. Bisfenol A stanowi formę syntetycznego estrogenu, co oznacza, że w organizmie człowieka może łączyć się z receptorami odpowiedzialnymi za wiązanie naturalnego estrogenu. Działanie bisfenolu A polega na powodowaniu nieodwracalnych szkód w układzie hormonalnym. Biorąc pod uwagę ten czynnik, zalecam rozwagę przy wprowadzaniu puszkowanej żywności do swojego jadłospisu. Pozdrawiam!
Warzywa konserwowe nie są najlepszym pomysłem. Spożyte raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzą ale poza sezonem najlepiej wybierac mrożonki.
Witam,
Warzywa konserwowe są na pewno słabszym wyborem niż np. mrożonki poza sezonem. Jednak raz na jakiś czas nic się nie stanie, ale jednak lepiej poza sezonem wybierać warzywa mrożone gdyż posiadają one najbardziej zbliżoną wartość odżywczą do warzyw świeżych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy puszki na napoje wpływają na płyn? – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Odchudzanie a spożywanie mieszanki warzyw na patelnię – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Czy mrożone warzywa można gotować na parze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Właściwości odżywcze zup gotowanych z mrożonek – odpowiada Dr Anna Brinken
- Żywność kupowana w puszkach a dieta – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy jedzenie z plastikowych opakowań jest szkodliwe? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wprowadzenie dużej ilości ciemnych owoców i warzyw do diety – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
artykuły
Bisfenol A - cichy zabójca, którego masz w kuchni
Nawet jeśli żyjesz zdrowo i myślisz, że unikasz ch
Wszechobecny. Po cichu truje 99 proc. Polaków
Bisfenol A (BPA) to syntetyczna substancja chemicz
Po cichu truje Polaków. "Mamy ogromny wysyp przypadków raka"
Raport EEA nie pozostawia złudzeń. Aż u 99 proc. b