Może się zdarzyć, że płyny, zwłaszcza kwaśne, reagują z metalem zwłaszcza jeśli puszka jest uszkodzona (rysy, zagniecenia).
Do obrotu dopuszczone są wyłącznie takie substancje opakowaniowe, które nie wchodzą w interakcje z pożywieniem także metale z puszek nie przenikają do napojów. Niemniej napoje dostępne w puszkach do zdrowych nie należą także należy ograniczyć ich spożywanie.
Szanowna Pani,
Picie dużej ilości napojów w puszkach może wiązać się z ekspozycją na związek o nazwie bisfenol A (BPA). Poliwęglan zawierający bisfenol A stosowany jest do produkcji różnego rodzaju opakowań do przechowywania żywności. Szczególne zagrożenie stanowią puszki z napojami i warzywami. Ich wnętrze pokryte jest żywicą epoksydową zawierającą BPA. Warstwa żywicy ma chronić jedzenie przed bezpośrednim kontaktem z metalem. Niedawno przeprowadzone w Kanadzie badania wykazały, że w puszkowanych napojach gazowanych znajdują się mierzalne ilości bisfenolu A.
Bisfenol A stanowi formę syntetycznego estrogenu, co oznacza, że w organizmie człowieka może łączyć się z receptorami odpowiedzialnymi za wiązanie naturalnego estrogenu. Działanie bisfenolu A polega na powodowaniu nieodwracalnych szkód w układzie hormonalnym, które po pewnym czasie prowadzą do wystąpienia otyłości. Cząsteczki BPA wpływają na aktywność komórek tłuszczowych, które nadmiernie się namnażają, co w przyszłości skutkuje otyłością. Dowiedziono również, że BPA, nawet w niewielkim stężeniu w organizmie ludzkim, przyczynia się do szybszego rozwoju zmian nowotworowych.
W związku z powyższym polecam raczej napoje dostępne w szklanych opakowaniach.
Pozdrawiam,
Dietetyk,
Ewa Myszka
Witam, pijąc napoje w puszkach jesteśmy narażeni przede wszystkim na bisfenol A, który może wpływać na choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, zaburzać działanie hormonów. . Aluminium niestety przechodzi z puszki do napoju i niestety negatywnie wpływa na nasz organizm.Warto więc jeść produkty nieprzetworzone lub wybierać puszki z napisem BPA FREE
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie warzyw konserwowych z puszek – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Witamininizowane napoje w puszkach – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jak często można pić napoje energetyczne? – odpowiada Mgr Magdalena Radziszewska
- Czy kawa i napoje energetyczne mogą powodować nadciśnienie? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jak często można spożywać napoje energetyczne? – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Czy napoje energetyczne szkodzą sercu? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Kofeina i napoje energetyczne – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy mogę się uzależnić od energetyków? – odpowiada Mgr Alicja Maria Jankowska
- Czy jedzenie z plastikowych opakowań jest szkodliwe? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy napoje energetyczne pomagają spalać tkankę tłuszczową? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
artykuły
Bisfenol A - cichy zabójca, którego masz w kuchni
Nawet jeśli żyjesz zdrowo i myślisz, że unikasz ch
Wszechobecny. Po cichu truje 99 proc. Polaków
Bisfenol A (BPA) to syntetyczna substancja chemicz
Po cichu truje Polaków. "Mamy ogromny wysyp przypadków raka"
Raport EEA nie pozostawia złudzeń. Aż u 99 proc. b