Witam
Piszę, aby zapytać o żywność kupowaną w puszkach. Konkretnie interesuję mnie fasola konserwowa, zarówno biała jak i czerwona . Jak to się ma do składników odżywczych, czy jest ona zdrowa i watro ją jeść? I jak często? Kupuję oczywiście tą bez cukru, jedynie z solą, a i tak przed jedzeniem dokładnie przepłukuję. Zdaję sobie sprawę,ze lepiej samemu przygotować, jednak nie zawsze pozwala mi na to czas. Czy opcja w puszcze może być dobrym zastępstwem?
Pozdrawiam
Witam Panią,
na rynku sa dostęne rózne formy. Produkty w puszkach można śmiało jeść, aczkolwiek należy pamiętaj, że proces konserwacji niestety zabija wiele cennych wartości odżywczych. Podczas gotowanoa też tak jest, ale wiecej pozostaje w produkcie. Nie ukrywam, że lepiej byłoby jakby Pani sama ugotowała sobie taką fasolę, ale w sytuacjach, gdy nie ma takiej możliwości lub czasu, zamiana jej na fasolę puszkową będzie ok :)
Witam serdecznie,
składników odżywczych jest mniej, ale to dobra alternatywa jeżeli nie może Pani przygotować posiłku w domu.
Pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie warzyw konserwowych z puszek – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Jak przygotować płatki owsiane? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Witamininizowane napoje w puszkach – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Przepis na dietetyczne sałatki i potrawy z kaszą i kurczakiem – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Czy dieta mogła doprowadzić do problemów z tarczycą? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy dieta kopenhaska jest zdrowa? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czym można zastąpić owoce? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Spożywanie rozmrożonej fasolki szparagowej – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Domowa pizza a zdrowa żywność – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca