Powinna Pani ograniczyć w diecie produkty bogate w wapń a więc przede wszystkim nabiał, kolejno pełnoziarniste produkty zbożowe (dziecko powinno spożywać ich wersję oczyszczoną), ryby konserwowe spożywane wraz ze szkieletem (jak sardynki czy śledzie z puszki), orzechy, migdały i sezam.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta bezmleczna podczas karmienia piersią a wskazania do suplementacji wapnia – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Cynk w diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Suplementy diety wspomagające pracę mózgu – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Przyswajanie wapnia z mleka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zaparcia po odstawieniu mięsa i tłuszczy – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta wegańska u nastolatka – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Dieta dla 13-letniej córki z kamicą nerkową – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta przy cukrzycy typu 2, dnie moczanowej i ciśnieniu – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jak powinna wyglądać dieta w drożdżycy? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jaka dieta na wzmocnienie wzroku? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska