Smak i wygląd kaszy ekologicznej

Kupiłam kaszę jaglaną ekologiczną, jednak jest ona bledsza (mniej żółta) od zwykłej i również mniej intensywna w smaku. Dlaczego tak może być?
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Powodów po temu może być kilka jak choćby różnica w odmianie czy warunkach uprawy wpływających na wygląd i smak zboża. Niestety przyczyną może być także fakt, że kasza ta nie jest świeża i z czasem zmieniła się jej barwa i intensywność smaku (będzie o tym świadczyła dodatkowo wyczuwalna goryczka). Żywność ekologiczna choć uprawiana bez pestycydów jest dużo droższa i w związku z tym często bardzo długo siedzi na półkach sklepowych zanim trafi do naszej kuchni, zdaża się więc, że kupujemy ją już starą i zwietrzałą. Również eleganckie opakowania choć bardziej zachęcają do zakupu zdecydowanie gorzej chronią żywność przed szkodliwym działaniem powietrza i światła niż te stosowane do żywności konwencjonalnej. Wybierając żywność ekologiczną warto szczególnie zwracać uwagę na jej świeżość (choćby po dacie przydatności do spożycia), sposób opakowania (polecane są opakowanie szczelne, nieprzeźroczyste, nieprzepuszczające powietrza) oraz sposób przechowywania w sklepie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty