Szanowna Pani,
Po zjedzeniu spleśniałego chleba nie należy się spodziewać żadnych szybkich, negatywnych skutków (czasami może się "przypominać" spleśniałym smakiem). Pleśń jest niebezpieczna, gdyż wytwarza związki silnie rakotwórczne tzw. mykotoksyny (jak patulina, ochratoksyna, aflatoksyna). Spożywanie żywności spleśniałej przyczynia się zatem do powstawania nowotworów, przy czym im częściej zdarza nam się zjeść spleśniałe jedzenie tym większe ryzyko. W przypadku pieczywa problem pleśni jest bardzo poważny, gdyż do jej rozwoju w sprzyjających warunkach może dojść już w pierwszych 24-godzinach od wyprodukowania pieczywa (często w sposób niewidoczny gołym okiem). Dlatego lepiej przechowywać pieczywo w opakowaniach z przewiewem powietrza - czerstwe można wykorzystać na bułkę tartą, podczas gdy spleśniałe powinniśmy bezwzględnie wyrzucić (należy też pamiętać aby spleśniałego pieczywa nie podawać domowym i dzikim zwierzętom, gdyż długofalowe skutki spożywania mykotoksyn są dla nich takie same).
Witam!
Po zjedzeniu produktów nieprzydatnych do spożycia mogą występować m.in. dolegliwości żołądkowo-jelitowe np. nudności, wymioty, biegunki.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym grozi zjedzenie spleśniałego chleba? – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Czy zjedzenie spleśniałego chleba może zaszkodzić dziecku? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Wpływ spleśniałego chleba na układ oddechowy – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czy zjedzenie spleśniałych gruszek jest niebezpieczne dla ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy chleb razowy tuczy? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Chleb razowy na kolację przy diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Wybór chleba przy początkach cukrzycy – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Nietolerancja glutenu a spożycie ryb – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
artykuły
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
Aflatoksyny - rodzaje, właściwości, zagrożenia dla zdrowia
Aflatoksyny to rodzaj mykotoksyn, wytwarzanych prz
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe