Czy zjedzenie spleśniałych gruszek jest niebezpieczne dla ciąży?

Czy zjedzenie spleśniałych gruszek jest niebezpieczne dla ciąży. W kartonie znajdowały się jabłka i gruszki. Jestem w 27 tyg. Ciąży, ja co dziennie zjadłam po dwie gruszki.Przy przenoszeniu owoców z Katona do koszyka na dnie zauważyłam jedną spleśniała i zgniata gruszkę.Czy te wszystkie owoce w kartonie już mogą być toksyczne i niebezpieczne. Żadnen z pozostałych owoców nie był zgnity ani spleśniały.Chodzi, mi o to czy pozostałe owoce nadają się do spożycia
KOBIETA, 34 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

to niestety trudno ustalić – wiele zależy od tego, w jakim faktycznie stanie były owoce. Ogólna zasada mówi jednak o tym, by nie spożywać nadgniłych owoców ani warzyw – nie pomoże tu odkrawanie zepsutych fragmentów rośliny, ponieważ szkodliwe patogeny (np. patulina, która często bywa właśnie na gruszkach czy jabłkach) znajdują się w całym warzywie czy owocu. Zachęcam do lektury materiału dostępnego pod tym adresem: https://zywienie.abczdrowie.pl/plesn-wlasciwosci-i-zwiazki-trujace-rodzaje.

Szczególnie niebezpieczne są grzyby – zazwyczaj mylnie przypuszczamy, że pleśń jest tylko w tym miejscu, w którym się manifestuje charakterystycznym nalotem. Niestety w całym spleśniałym owocu jest toksyna wydzielana przez grzyby, a wartości odżywcze – zanikają. Toksyny te mogą kumulować się w ludzkim organizmie przez lata. Więcej informacji w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/mikotoksykoza-przyczyny-objawy-profilaktyka.

Ponieważ pleśń z łatwością się przenosi i rozsiewa, to istnieje prawdopodobieństwo, że patogen – poprzez długotrwały kontakt zepsutego owocu z innymi – znajduje się w całym kartonie. Niestety bez badań nie sposób tego ustalić, zatem nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na Pani pytanie. Ponieważ jednak nadpsucie było widoczne tylko na jednym owocu, to ryzyko spożywania niebezpiecznej dla zdrowia Pani czy płodu ilości patogennych substancji jest znikome. Proszę zapoznać się z tym materiałem: https://portal.abczdrowie.pl/mykotoksyny.

Na przyszłość warto jednak przechowywać warzywa i owoce w mniejszych pojemnikach tak, by na bieżąco móc kontrolować ich stan.

Być może zainteresuje Panią także ten artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/jedzenie-pokryte-plesnia-czy-jest-bezpieczne-dla-naszego-zdrowia.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty