Czy w pierwszym trymestrze ciąży można jeść owoce liofilizowane?

Witam Czy w pierwszym trymestrze ciąży można jeść owoce liofilizowane? A co odnośnie owoców borówki amerykańskiej i aronii?
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

tak, oczywiście, może Pani jeść owoce liofilizowane przez cały okres ciąży. W przeciwieństwie do owoców suszonych, owoce liofilizowane są zdrowe, bo nie zawierają żadnych składników dodanych.

Proces liofilizacji polega na pozbawieniu owoców wody, zamrożeniu ich w temperaturze -40 stopni Celsjusza i szybkim wysuszeniu. To sprawia, że owoce (czy inne produkty liofilizowane) nie tracą wartości odżywczych (w tym wrażliwej na temperaturę witaminy C, której próżno szukać w owocach przetworzonych czy suszonych) i nie zawierają dodatkowego cukru czy oleju lub konserwantów i barwników.

Co ciekawe, proces liofilizacji pozbawia warzywa i owoce szkodliwych azotynów, a także ogranicza ilość chorobotwórczych bakterii.

Więcej o procesie liofilizacji przeczyta Pani w naszym artykule: https://zywienie.abczdrowie.pl/liofilizacja-technologia-produkcji-zywnosci-na-miare-xxi-wieku.

Jeśli chodzi o borówkę czy aronię to również nie ma żadnych przeciwwskazań – wszystkie warzywa i owoce mogą być spożywane przez ciężarne. Proszę pamiętać, że kluczem do zdrowia jest dieta zbilansowana i przy tym zróżnicowana.

Być może zainteresuje Panią także ten materiał: https://portal.abczdrowie.pl/warzywa-dla-kobiety-w-ciazy.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty