Czy pleśń na żywności może zaszkodzić ciąży?

Witam, Jestem w 6 tygodniu ciąży i 5 dniu. Dzisiaj nie zauważyłam i zjadłam na śniadanie kanapkę ze spleśniałym chlebem. Proszę o odpowiedź bo boję się, że mogło to zaszkodzić dziecku.
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Dzień dobry,

na szczęście jednorazowe spożycie niewielkich ilości pleśni przez kobietę ciężarną nie powinno stanowić zagrożenia dla dziecka. Ryzyko zatrucia jest w tym przypadku minimalne, ponieważ Pani organizm powinien sobie poradzić ze zwalczeniem tak małej ilości mikotoksyn.

W przypadku, gdyby jednak zauważyła Pani u siebie jakiekolwiek objawy ze strony układu pokarmowego typu biegunka, nudności, wymioty czy gorączkę, osłabienie, złe samopoczucie, powinna się Pani skontaktować z lekarzem.

Zachęcamy także do zapoznania się z artykułami o podobnej tematyce: https://portal.abczdrowie.pl/alergia-na-plesn

https://portal.abczdrowie.pl/przez-plesn-w-mieszkaniu-powaznie-zachorowala-wideo

https://portal.abczdrowie.pl/mykotoksyny

https://portal.abczdrowie.pl/jedzenie-pokryte-plesnia-czy-jest-bezpieczne-dla-naszego-zdrowia

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty