Czy pleśń może być zagrożeniem dla ciąży?

Dzień dobry, jestem w 10 tygodniu ciąży i niestety zjadłam dzisiaj połowę jabłka chyba zaatakowanego pleśnią. Na samym jabłku nie było nic widać natomiast w pewnym momencie poczułam intensywny ziemisty smak. Czy może to zagrozić dziecku?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Dzień dobry,

w przypadku, gdy będąc w ciąży, zjadła Pani bardzo niewielkie ilości zapleśniałego jedzenia, nie powinno mieć to negatywnego wpływu na Panią ani dziecko, zwłaszcza jeśli nie pojawiły się u Pani żadne objawy np. mdłości, biegunka, ból głowy, osłabienie itp. Organizm powinien samodzielnie zwalczyć spożyte mykotoksyny, szczególnie jeśli było ich mało.

Jeżeli miałaby Pani jednak jakiekolwiek obawy, zalecamy odbycie konsultacji lekarskiej.

Zachęcamy także do zapoznania się z artykułami o podobnej tematyce:

https://portal.abczdrowie.pl/splesnialy-chleb-nie-jest-rzadkoscia-jedzenie-dla-chorych-w-szpitalach-pod-lupa-sieci-obywatelskiej-watchdog-polska

https://portal.abczdrowie.pl/jedzenie-pokryte-plesnia-czy-jest-bezpieczne-dla-naszego-zdrowia

https://portal.abczdrowie.pl/jedzenie-ktorego-powinnas-unikac-w-ciazy

https://portal.abczdrowie.pl/biegunka-po-jedzeniu-najczestsze-przyczyny

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty