Witam, grzyby produkują aflatoksyny – substancje rakotwórcze szkodliwe dla organizmu człowieka, ale trzeba być narażonym przez nie przez długi okres czasu, czyli często zjadać spleśniałe jedzenie.Proszę tylko dokładnie umyć i osuszyć miejsce gdzie leżał zapleśniały chleb, proszę strać się nie przechowywać chleba w folii i popularnych woreczkach foliowych.
Witam,
wszystko zależy, gdzie ten chleb się znajdowała? Jeżeli był w kuchni i miał bliski kontakt z innymi produktami spożywczymi to pleśń mogła się przenieść na nie. Jeżeli natomiast był gdzieś zamkniety w szafce proszę się nie obawiać i na przyszłość pamiętać o tym, że chleb mozna mrozić i wtedy zawsze będzie świeży i nie osiądzie na nim pleśń.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spleśniały chleb – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Skutki zjedzenia spleśniałego chleba – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy zjedzenie spleśniałych gruszek jest niebezpieczne dla ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy przebywanie w jednym pomieszczeniu z spleśniałym chlebem mogło mieć istotny wpływ na zdrowie? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Czy mogło mi się coś stać przez tę pleśń? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Czy chleb żytni z ekstraktem słodowo-jęczmiennym jest zdrowy? – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Dieta po zdiagnozowaniu cukrzycy ciążowej – odpowiada Mgr Beata Podbereska
- Czego unikać przy kamieniu w pęcherzyku żółciowym? – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Zespół policystycznych jajników i przybieranie na wadze – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
10 rzeczy, które musisz natychmiast wyrzucić z kuchni
Podobno w kuchni spędzamy najwięcej czasu, dlatego
Odkroić czy wyrzucić? Co zrobić, gdy jedzenie pleśnieje?
Kupujesz za dużo produktów, które przez kilka dni
Zauważyłeś? Natychmiast wyrzuć, a do szafki włóż ten produkty, by mole trzymały się z daleka
Mole spożywcze, znane również jako mkliki spożywcz