Witam, grzyby produkują aflatoksyny – substancje rakotwórcze szkodliwe dla organizmu człowieka, ale trzeba być narażonym przez nie przez długi okres czasu, czyli często zjadać spleśniałe jedzenie.Proszę tylko dokładnie umyć i osuszyć miejsce gdzie leżał zapleśniały chleb, proszę strać się nie przechowywać chleba w folii i popularnych woreczkach foliowych.

0

Witam,
wszystko zależy, gdzie ten chleb się znajdowała? Jeżeli był w kuchni i miał bliski kontakt z innymi produktami spożywczymi to pleśń mogła się przenieść na nie. Jeżeli natomiast był gdzieś zamkniety w szafce proszę się nie obawiać i na przyszłość pamiętać o tym, że chleb mozna mrozić i wtedy zawsze będzie świeży i nie osiądzie na nim pleśń.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty