Zgodnie z obecnymi zaleceniami IŻŻ spożycie mięsa nie powinno przekraczać 500 g tygodniowo - a więc kawałek 100 g mięsa przez 5 dni w tygodniu i 2 dni bez mięsa.
Pochodzenie mięsa (ekologiczne lub konwencjonalne) nie ma związku z tymi zaleceniami, gdyż oparte są one na podstawowym składzie mięsa zwierząt i jego wpływie na zdrowie człowieka.

0

witam,

ogólnie rzecz biorąc nie wierzyłabym w to że mięso ekologiczne jest zdrowsze. Zalecenia mówią o ogólnej ilości spożywanego mięsa i jest to około 500 g/tydzień.
Zgodnie z powyższym przypada jakieś dwa dni bezmięsne.

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
506 225 670

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Witam serdecznie,

Nie ma przeciwwskazań do codziennego jedzenie mięsa ekologicznego. Jednak nie należy przesadzać z ilością mięsa w diecie, ponieważ czy będzie ono ekologiczne czy też nie zakwasza nasz organizm i obciąża pracę nerek. Dlatego też, warto zastąpić danie mięsne 2 razy w tygodniu daniem wegetariańskim.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351



Warto również przeczytać: Przepis na kanapę z pastą fasolowo-pieczarkową. http://www.mojdietetyk.pl/cos_pysznego_zdrowego/kanapki-z-pasta-fasolowo-pieczarkowa.html?c=9

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty