Witam,
ilość spożywanego mięsa czerwonego jest kwestią indywidualną i zalezy od stanu zdrowia np. problemy z cholesterolem, waga ciała z także płeć. Ogólnie rzecz biorąc nie zaleca się częściej niż 2 razy w tygodniu i tu w grę wchodzi całośc misa czerwonego wraz z wędlinami. Należy zachować "zdrowy umiar".
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania prawidłowo dobraną dietą zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy wędzone mięso przy miażdżycy jest szkodliwe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy mięso ekologiczne można jeść codziennie? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak często w tygodniu powinno się jeść mięso? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy przy diecie optymalnej można jeść codziennie 100 gram wątróbki? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy przy miażdżycy można jeść czerwone mięso? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy przy insulinooporności mogę jeść naleśniki z mąki owsianej? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie przyprawy mogą powodować bóle brzucha, wzdęcia i dyskomfort? – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Spożywanie naleśników ze szpinakiem w diecie lekkostrawnej – odpowiada Mgr inĹź. Aleksandra ĹťyĹowska
- Jak właściwie rozłożyć posiłki w ciągu dnia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść na kolację, aby utrzymać wagę? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Czerwone mięso może powodować raka jelita grubego (WIDEO)
Mięso jest źródłem białka, które jest niezbędne
Polacy przekraczają normy prawie dwukrotnie. Stąd już krótka droga do raka trzustki, jelita grubego i gruczołu krokowego
Nie milkną echa afery rozpętanej na Twitterze prze
Sposoby na obniżenie cholesterolu
Jeśli chcesz zadbać o odpowiedni poziom cholestero