Witam serdecznie,
jak najbardziej mięso czerwone w tym mięso wędzone jest niewskazane przy miażdżycy. Oczywiście nie musimy CAŁKOWICIE z niego rezygnować ale proszę aby tata mocno je ograniczał. Należałoby wprowadzić dietę lekką z naciskiem na ograniczenie tłustych potraw.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Dzień dobry,
Pani tata powinien skupić się na chudym mięsie - drób oraz ryby. Sama forma przyrządzenia - czy wędzenie czy np. duszenie czy gotowanie nie ma większego znaczenia.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę stosować przy dnie moczanowej? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy przy miażdżycy powinno zrezygnować się z mięsa? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy przy miażdżycy można jeść czerwone mięso? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Jakie produkty w diecie osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy tłuszcze takie jak margaryna lub masło rzeczywiście przyczyniają się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy w miażdżycy należy przestrzegać diety? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaka produkty powinny znajdować się w diecie chroniącej przed miażdżycą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak często można jeść mięso czerwone? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy jedzenie masła może powodować miażdżycę? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy dieta bogata w tłuszcz może przyczyniać się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga