Czy przy miażdżycy powinnom zrezygnować się z mięsa?
Co to jest i jak powstaje blaszka miażdżycowa?
Powstanie blaszki miażdżycowej w świetle naczyń wieńcowych jest przyczyną rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Warto wiedzieć, czym dokładnie jest blaszka miażdżycowa i jakie konsekwencje niesie pojawienie się jej. Na ten temat wypowiada się prof. Tomasz Pasierski.
Przy miażdżycy nie ma potrzeby aby całkowicie rezygnować z mięsa. Można spożywać je 3-4 razy w tygodniu - powinno być to mięso białe, dobrej jakości. Najlepiej żeby było ono gotowane na parze, pieczone lub grillowane. Należy ograniczyć spożycie mięsa czerwonego oraz produktów wędliniarskich. Pozdrawiam, Dietetyk Marianna Hall
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy po udarze powinno się zrezygnować z czerwonego mięsa? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy przy miażdżycy powinno się zrezygnować z czerwone mięsa? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy wędzone mięso przy miażdżycy jest szkodliwe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy przy miażdżycy można jeść czerwone mięso? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy należy zrezygnować z tłustego mleka przy miażdżycy? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Spożywanie mięsa czerwonego – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy już po obniżeniu stanu przedcukrzycowego muszę trzymać się typowej diety? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką stosować dietę przy wodobrzuszu, marskości wątroby i cukrzycy? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy po przebytym udarze powinno się stosować jakąś specjalną dietę? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Jak powinna wyglądać dieta w drożdżycy? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik