Spożywanie mięsa czerwonego

Witam Ile można jeść mięsa czerwonego w tygodniu? Także uwzględniając wędliny. A ile drobiu? I czy osoba lubiąca podrinkować weekendowo te proporcje powinna zwiększyć, czy są wystarczające? Dziękuje.
MĘŻCZYZNA, 25 LAT ponad rok temu

Przy prawidłowym systemie żywienia dobrze jest w diecie dorosłego mężczyzny uwzględnić 1-2 porcje mięsa (zamiennie z jajami i rybami) dziennie. Mięso czerwone powinno się spożywać 2-3 razy w tygodniu, a w pozostałe dni drób, ryby i jaja. Przy umiarkowanym spożyciu alkoholu nie istnieje konieczność zwiększenia spożycia mięsa konkretnie, należy natomiast pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości elektrolitów i przeciwutleniaczy (te ostatnie w dużych ilościach zawarte są w owocach i warzywach). Nadużywanie alkoholu powoduje zwiększone zużycie witamin z grupy B, których źródłem może być mięso. Jednak polecałabym w takiej sytuacji (oprócz oczywiście zalecenia umiarkowania w piciu) stosowanie suplementów diety, aby nie przekroczyć dopuszczalnych norm podaży białka i żelaza w diecie.

0

Witam serdecznie, generalnie odpowiedź powinna być zależna od wyników badań krwi pacjenta. Tak naprawdę, jeśli takie wskaźniki jak trójglicerydy oraz cholesterol są w granicach normy, to nie ma się co martwić. Generalnie im bardziej zawyżone te wskaźniki, tym mniej mięsa wieprzowego powinno się spożywać. Nie ma jednak dokładnych norm mówiących ile wieprzowinki można jeść. W moim odczuciu 2razy w tygodniu powinno być dobrze. W przypadku części pytania dotyczącego alkoholu stwierdzam, że nie ma powiązania między jego spożywaniem a zapotrzebowaniem na mięso. Radziłbym jednak zwiększyć spożycie drobiu i ryb i zrobienie kompleksowych badań krwi w celu ustalenia faktyczego stanu oragnizmu (ALAT, ASPAT, bilirubina, kreatynina, trójglicerydy, cholesterol i morfologie).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty