Przy prawidłowym systemie żywienia dobrze jest w diecie dorosłego mężczyzny uwzględnić 1-2 porcje mięsa (zamiennie z jajami i rybami) dziennie. Mięso czerwone powinno się spożywać 2-3 razy w tygodniu, a w pozostałe dni drób, ryby i jaja. Przy umiarkowanym spożyciu alkoholu nie istnieje konieczność zwiększenia spożycia mięsa konkretnie, należy natomiast pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości elektrolitów i przeciwutleniaczy (te ostatnie w dużych ilościach zawarte są w owocach i warzywach). Nadużywanie alkoholu powoduje zwiększone zużycie witamin z grupy B, których źródłem może być mięso. Jednak polecałabym w takiej sytuacji (oprócz oczywiście zalecenia umiarkowania w piciu) stosowanie suplementów diety, aby nie przekroczyć dopuszczalnych norm podaży białka i żelaza w diecie.
Witam serdecznie, generalnie odpowiedź powinna być zależna od wyników badań krwi pacjenta. Tak naprawdę, jeśli takie wskaźniki jak trójglicerydy oraz cholesterol są w granicach normy, to nie ma się co martwić. Generalnie im bardziej zawyżone te wskaźniki, tym mniej mięsa wieprzowego powinno się spożywać. Nie ma jednak dokładnych norm mówiących ile wieprzowinki można jeść. W moim odczuciu 2razy w tygodniu powinno być dobrze. W przypadku części pytania dotyczącego alkoholu stwierdzam, że nie ma powiązania między jego spożywaniem a zapotrzebowaniem na mięso. Radziłbym jednak zwiększyć spożycie drobiu i ryb i zrobienie kompleksowych badań krwi w celu ustalenia faktyczego stanu oragnizmu (ALAT, ASPAT, bilirubina, kreatynina, trójglicerydy, cholesterol i morfologie).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie mięsa czerwonego przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jedzenie mięsa wieprzowego na diecie – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Czy przy miażdżycy powinno zrezygnować się z mięsa? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy przy miażdżycy powinno się zrezygnować z czerwone mięsa? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jakich podrobów wieprzowych nie warto jeść? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Ograniczanie spożywania mięsa – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czym się różni drób od wieprzowiny? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Spożywanie serów pleśniowych w ciąży – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy po udarze powinno się zrezygnować z czerwonego mięsa? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak często można jeść mięso czerwone? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Kraje, w których spożywa się najwięcej mięsa
Konsumpcja mięsa wzrasta z roku na rok, mimo że co
Próby wątrobowe - przygotowanie, normy, interpretacja
Próby wątrobowe to badanie, którego celem jest oce
Wątroba - funkcje, choroby wątroby, ich objawy, profilaktyka i leczenie
Wątroba jest jednym z największych narządów, który