Większośc produktów żywnościowych jest naszpikowana chemią. Wybieramy te, które mają jej najmniej. Najlepiej eko, ale niekoniecznie. Przy miażdżycy należy oznaczyć homocysteinę. Jeśli jest ponad normę lub blisko górnej granicy trzeba wprowadzić suplementację wit. z grupy B ze szczególnym uwzględnieniem wit. B6, B12 i kwasu foliowego. Do tego wit D3+wit. K2. Czerwone mięso najlepiej 1 x w tygodniu lub w małych ilościach częściej. Czerwone mięso należy wykluczyć przy zwiększonym ryzyku nowotworu lub w chorobie nowotworowej.Obowiązuje dieta zdrowa, właściwie zbilansowana, nie zakwaszająca http://zdrowadieta.szczecin.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy przy miażdżycy powinno zrezygnować się z mięsa? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy witaminy mogą chronić przed miażdżycą? – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Czy po udarze powinno się zrezygnować z czerwonego mięsa? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy należy zrezygnować z tłustego mleka przy miażdżycy? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy powinnam ograniczyć białko? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Przyjmowanie syntetycznych witamin we wczesnej ciąży – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy deficyt kwasu foliowego zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Anemia przy prawidłowych wynikach morfologii – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Anemia wywołana obfitym miesiączkowaniem – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Problemy z pamięcią przy ciężkiej depresji – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
artykuły
Homocysteina - wskazania, przebieg, interpretacja
Homocysteina to rodzaj aminokwasu obecnego w organ
Sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny we krwi
Nadmiar homocysteiny Nie wyobrażasz sobie dnia bez
Metionina - właściwości, funkcje, niedobór i nadmiar
Metionina to organiczny związek chemiczny zaliczan