Większośc produktów żywnościowych jest naszpikowana chemią. Wybieramy te, które mają jej najmniej. Najlepiej eko, ale niekoniecznie. Przy miażdżycy należy oznaczyć homocysteinę. Jeśli jest ponad normę lub blisko górnej granicy trzeba wprowadzić suplementację wit. z grupy B ze szczególnym uwzględnieniem wit. B6, B12 i kwasu foliowego. Do tego wit D3+wit. K2. Czerwone mięso najlepiej 1 x w tygodniu lub w małych ilościach częściej. Czerwone mięso należy wykluczyć przy zwiększonym ryzyku nowotworu lub w chorobie nowotworowej.Obowiązuje dieta zdrowa, właściwie zbilansowana, nie zakwaszająca http://zdrowadieta.szczecin.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Spożywanie mięsa czerwonego

Witam Ile można jeść mięsa czerwonego w tygodniu? Także uwzględniając wędliny. A ile drobiu? I czy osoba lubiąca podrinkować weekendowo te proporcje powinna zwiększyć, czy są wystarczające? Dziękuje.
MĘŻCZYZNA, 25 LAT ponad rok temu

Przy prawidłowym systemie żywienia dobrze jest w diecie dorosłego mężczyzny uwzględnić 1-2 porcje mięsa (zamiennie z jajami i rybami) dziennie. Mięso czerwone powinno się spożywać 2-3 razy w tygodniu, a w pozostałe dni drób, ryby i jaja. Przy umiarkowanym spożyciu alkoholu nie istnieje konieczność zwiększenia spożycia mięsa konkretnie, należy natomiast pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości elektrolitów i przeciwutleniaczy (te ostatnie w dużych ilościach zawarte są w owocach i warzywach). Nadużywanie alkoholu powoduje zwiększone zużycie witamin z grupy B, których źródłem może być mięso. Jednak polecałabym w takiej sytuacji (oprócz oczywiście zalecenia umiarkowania w piciu) stosowanie suplementów diety, aby nie przekroczyć dopuszczalnych norm podaży białka i żelaza w diecie.

0

Witam serdecznie, generalnie odpowiedź powinna być zależna od wyników badań krwi pacjenta. Tak naprawdę, jeśli takie wskaźniki jak trójglicerydy oraz cholesterol są w granicach normy, to nie ma się co martwić. Generalnie im bardziej zawyżone te wskaźniki, tym mniej mięsa wieprzowego powinno się spożywać. Nie ma jednak dokładnych norm mówiących ile wieprzowinki można jeść. W moim odczuciu 2razy w tygodniu powinno być dobrze. W przypadku części pytania dotyczącego alkoholu stwierdzam, że nie ma powiązania między jego spożywaniem a zapotrzebowaniem na mięso. Radziłbym jednak zwiększyć spożycie drobiu i ryb i zrobienie kompleksowych badań krwi w celu ustalenia faktyczego stanu oragnizmu (ALAT, ASPAT, bilirubina, kreatynina, trójglicerydy, cholesterol i morfologie).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Czy powinienem zrezygnować z zielonej herbaty?

Dzień dobry, mam 23 lata, chciałbym nieco przybrać na wadze. Obecnie moje BMI jest na granicy między normą a niedowagą. Czy powinienem zrezygnować z zielonej herbaty? Piję ją chętnie, średnio 3 razy dziennie, a czytam o niej głównie w poradach na odchudzanie, więc rozumiem, że przeszkadza mi ona w przytyciu?
MĘŻCZYZNA, 23 LAT ponad rok temu

Nie musi Pan rezygnować z zielonej herbaty, bo nie ma ona aż tak bezpośredniego wpływu na to, że ma się niedowagę. Problem musi leżeć gdzie indziej, ale bez analizy sposobu żywienia i problemów zdrowotnych nie można pomóc poważnie nawet w kwestii przybierania na wadze. Pozdrawiam

0

Dzień dobry,

nie musi Pan rezygnować z zielonej herbaty. Natomiast jeżeli chce Pan zwiększyć masę ciała warto zgłosić się do dietetyka w celu dostosowania odpowiedniej diety.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty