Badania krwi - potas
Potas jest głównym elektrolitem wnętrza komórkowego w ludzkim organizmie. Jego największe stężenie znajduje się w mięśniach szkieletowych i jest niezbędnym składnikiem do utrzymywania stałych warunków wewnątrz organizmu.
Większośc produktów żywnościowych jest naszpikowana chemią. Wybieramy te, które mają jej najmniej. Najlepiej eko, ale niekoniecznie. Przy miażdżycy należy oznaczyć homocysteinę. Jeśli jest ponad normę lub blisko górnej granicy trzeba wprowadzić suplementację wit. z grupy B ze szczególnym uwzględnieniem wit. B6, B12 i kwasu foliowego. Do tego wit D3+wit. K2. Czerwone mięso najlepiej 1 x w tygodniu lub w małych ilościach częściej. Czerwone mięso należy wykluczyć przy zwiększonym ryzyku nowotworu lub w chorobie nowotworowej.Obowiązuje dieta zdrowa, właściwie zbilansowana, nie zakwaszająca http://zdrowadieta.szczecin.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy przy miażdżycy można jeść czerwone mięso? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy należy zrezygnować z tłustego mleka przy miażdżycy? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy witaminy mogą chronić przed miażdżycą? – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Czy wędzone mięso przy miażdżycy jest szkodliwe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy po udarze powinno się zrezygnować z czerwonego mięsa? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaka produkty powinny znajdować się w diecie chroniącej przed miażdżycą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy udar mózgu powoduje miażdżyca? – odpowiada Bartłomiej Rawski
- Czy jedzenie masła może powodować miażdżycę? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak naturalnie można leczyć miażdżycę? – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Czy należy unikać tłuszczy zwierzęcych? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
artykuły
Sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny we krwi
Nadmiar homocysteiny Nie wyobrażasz sobie dnia bez
Homocysteina - wskazania, przebieg, interpretacja
Homocysteina to rodzaj aminokwasu obecnego w organ
Metionina - właściwości, funkcje, niedobór i nadmiar
Metionina to organiczny związek chemiczny zaliczan