To zależy jaki jest poziom świadomości żywieniowej. Nie wystarczy odstawić mięsa, należy zadbać o prawidłową podaż istotnych składników mikroelementów i makroelementów. W diecie wegetariańskiej ważne jest aby odpowiednio zbilansować ważne dla zdrowia składniki odżywcze, szczególnie: białko, żelazo, wapń, cynk, wit. B12, wit. D3. Czasem konieczna jest suplementacja - szczególnie w przypadku wit. D3.
Zachęcam do odwiedzenia strony, gdzie są zbilansowane diety wegetariańskie i wegańskie, myślę że to strzał w 10.
https://akademiazz.com.pl/produkt/gotowy-jadlospis-wegetarianski/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy suplementacja witaminy B12 jest konieczna w przypadku diety wegańskiej lub wegetariańskiej? – odpowiada Ewa Gonia
- Czy przy miażdżycy powinno się zrezygnować z czerwone mięsa? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy Vitamin Complex Dr. Max Premium jest skuteczny do stosowania w diecie wegetariańskiej? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Czy można smażyć mięso na oleju rzepakowym w chorobach układu krażenia po baypassach? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Problemy żołądkowe przy diecie wegetariańskiej – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Podwyższona bilirubina a dieta bezmięsna – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Dieta wegetariańska w wieku 12 lat – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy bezpieczne jest spożywanie potraw z takim mięsem? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dieta dla wegetarianki – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy wegetarianizm rzeczywiście zwiększa ryzyko anemii? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
artykuły
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy
Podkręca odporność i chroni przed infekcjami. Zmniejsza ryzyko COVID-19 o prawie 40 proc.
Nowe badanie wykazało, że jeden rodzaj diety może
Tak polscy kardiolodzy dbają o serce. Tej rzeczy unikają jak ognia
Nikt lepiej od specjalistów kardiologii nie wie, j