Zapytaj lekarza

7 3 6 , 8 2 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dlaczego odczuwam takie dolegliwości?

Witam, od kilku lat nie jem mięsa. Jest to mój świadomy wybór ze względów zdrowotnych. Wstręt do mięsa zaczął się niewinnie na początku sam zapach mięsa mnie odrzucał, wszędzie czułam zapach stęchlizny, zepsucie. Wiem może ktoś powiedzieć że żywność była przeterminowana tylko że nikt inny oprócz mnie tego nie czuł. Później zaczęły się nudności po zjedzeniu mięsa i wysypka a raczej pokrzywka na ciele. Dodatkowo bóle żołądka jakby niestrawność i to co jeszcze bardziej mnie utwierdziło w tym że przestałam spożywać mięso to objaw takiego jakby skoku ciśnienia chodzi dokładnie o to że robiło mi się ciemno przed oczami i czułam jakby cały świat wirował chyba tak to najlepiej opisać. Od ponad 10 lat nie jem mięsa zastępuje go warzywami, rybami itd. co prawda były takie chwile gdzie mięso rzeczywiście nie kojarzyło się że wstrętnym zapachem to i tak wolałam nie ryzykować. Niestety od niedawna zauważam podobne symptomy jeżeli chodzi o warzywa. Zaczynam się martwić tymi objawami. Jestem pewna że na pewno nie jadłam nic wątpliwego pochodzenia gdzie mogło być przemycone mięso. Sama wszystko osobiście przygotowuje więc nie ma nawet takiej opcji żeby znalazło się tam mięso. Martwię się bo kiedyś lekarz powiedział mi że to problem z trzustka ale przebadalam się i nic nie wyszło. Mam nadzieję że ktoś tutaj mi doradzi co mam robić bo niestety ale jak poszłam do lekarza rodzinnego to stwierdził że każdy musi odpocząć od pewnych potraw (byłam po mniej więcej 5 latach od tego jak przestałam spożywać mięso w jakiejkolwiek postaci) z góry dziękuję za podpowiedzi
KOBIETA, 24 LAT 3 miesiące temu

Badania krwi - erytrocyty

Erytrocyty to krwinki czerwone i są podstawowym składnik morfologiczny krwi. Pełnią ważną rolę w wymianie gazowej niezbędnej w naszym życiu. Ich ilość zależy od wieku i wielu innych czynników. Dowiedz się czy twoje wyniki są prawidłowe.

To zależy jaki jest poziom świadomości żywieniowej. Nie wystarczy odstawić mięsa, należy zadbać o prawidłową podaż istotnych składników mikroelementów i makroelementów. W diecie wegetariańskiej ważne jest aby odpowiednio zbilansować ważne dla zdrowia składniki odżywcze, szczególnie: białko, żelazo, wapń, cynk, wit. B12, wit. D3. Czasem konieczna jest suplementacja - szczególnie w przypadku wit. D3.

Zachęcam do odwiedzenia strony, gdzie są zbilansowane diety wegetariańskie i wegańskie, myślę że to strzał w 10.

https://akademiazz.com.pl/produkt/gotowy-jadlospis-wegetarianski/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy