Czy wegetarianizm rzeczywiście zwiększa ryzyko anemii?

Szanowni Państwo, czy wegetarianizm rzeczywiście zwiększa ryzyko anemii? Czy, aby uniknąć anemii podczas diety wegetariańskiej, konieczne jest dokładne pilnowanie, czy uzupełnia się wszystkie składniki, które przyjmuje się z pokarmem (czy powinno ono być bardziej "wnikliwe" niż podczas diety nie-wegetariańskiej)? Czy wegetarianie powinni częściej robić badania krwi?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]

Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.

Mądrze zbilansowany laktoowowegetarianizm nie potrzebuje żadnej suplementacji. Niestety weganizm wymaga podawania wit. D3, B12, żelazo. Nie zmienia faktu, że nie można bać się wegetarianizmu. Pozdrawiam

0

Witam,

tak samo osoby będące na tradycyjnej diecie mają ryzyko anemii. Prawidłowo zbilansowana dieta wegetarianska jest bezpieczna i może zapewnić odpowiednią podaż składników pokarmowych. Nieco bardziej restrykcyjne diety takie jak weganizm wymagają już trochę więcej pracy i dodatkowej suplementacji.
Wegetarianie, tak jak i pozostałe osoby na diecie mięsnej, powinni regularnie robić badania profilaktyczne.

Pozdrawiam.
www.nutricus.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty