Witam,
Nie ma gotowego szablonu diety wegetariańskiej, z którego mogła by Pani skorzystać. W tym celu powinna udać się Pani do dietetyka i poprosić o sporządzenie np. tygodniowego jadłospisu. W internecie działają liczne fora wegetariańskie, na których może Pani znaleźć propozycje dań jarskich. Istnieje wiele odmian wegetarianizmu, wykluczenie mięsa i ryb nie jest jedyną możliwością. Wyróżnia się:
laktoowowegetarianizm – polega on na wykluczeniu mięsa i ryb
laktowegetarianizm – w diecie dozwolone są wyłącznie: warzywa, owoce oraz mleko i nabiał
semiwegetarianizm (pescowegetarianizm) – z diety wyklucza się mięso, jednak nie trzeba rezygnować z: warzyw, owoców, mleka, nabiału, jaj oraz ryb - prawdopodobnie najbezpieczniejsza forma wegetarianizmu
weganizm –wyklucza się: mleko, jaja, mięso, ryby
witarianizm – w diecie dopuszczone są jedynie świeże warzywa i owoce
frutarianizm –frutarianie spożywają jedynie owoce, które same spadną z drzewa
makrobiotyzm –spożywana żywność musi być świeża, przetworzona w bardzo niewielkim stopniu, dozwolone jest spożywanie ryb i owoców morza.
Należy zawsze pamiętać, iż im więcej restrykcji w diecie, tym większe ryzyko niedoborów.
Dieta wegetariańska, jeśli nie jest dobrze zbilansowana może być uboga w ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki: Ca, Fe, Se, wit. D, wit. z grupy B – przede wszystkim wit. B12, B1.
Podstawę codziennego żywienia powinny stanowić: kasze, pieczywo i makarony (najlepiej pełnoziarniste). Doskonałym dodatkiem do kasz mogą być warzywa strączkowe (fasolka szparagowa, soja, bób – jako źródło białka). Owoce i warzywa powinny być stosowane jako dodatek do posiłków oraz jako przekąski. Jogurty, sery, mleko i inne przetwory mleczne najlepiej jest spożywać codziennie (najwięcej wapnia ma ser żółty). Oleje roślinne dobrze jest dodawać do dań, sałatek. Nasiona można spożywać jako formę przekąski, dodatek do sałatek, ciasteczek. Jajka można spożywać 3-4 razy w tygodniu (poza kurzymi warto wypróbować jaja przepiórcze, przy czym odpowiednikiem 1 jaja kurzego są 4 przepiórcze).
Ryby zalecane są w ilości minimum 3 razy/tydzień (korzystne będą ryby tłuste, zawierające kwasy omega-3: łosoś, makrela, śledź, tuńczyk). Smaczną przekąskę mogą stanowić suszone owoce. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co powinien jeść wegetarianin? – odpowiada Agnieszka Kuczewska
- Mam 17 lat i jestem wegetarianką: jak stopniowo i bezpiecznie zrzucić kilka centymetrów z ud i brzucha? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Chcę przejść na wegetariaznizm – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak przytyć? Jaka dieta? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Zdrowa dieta - dla weganki – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Co jeść aby przytyć ? Dieta lekkostrawna – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta dla 12-latki – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Właściwa dieta przy niskim poziomie żelaza w organizmie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Zdrowa dieta na piękną cerę i paznokcie – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
artykuły
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Superżywność dla ciężarnych
W czasie ciąży zdrowa dieta to podstawa. Spożywane