Problemy żołądkowe rzeczywiście mogą być związane ze zbyt dużą ilością białek mleka. Szczególnie jeśli przed przejściem na dietę wegetariańską spożywała Pani mało nabiału. Dodatkowe objawy są wynikiem źle zbilansowanej diety i przyjmowania zbyt małej ilości kalorii. Przy diecie wegetariańskiej należy szczególną uwagę zwrócić na zastępowanie białka zwierzęcego roślinnym. Obecnie na rynku można kupić wiele produktów sojowych (np. wędliny, parówki), produktów z tofu lub czysto warzywnych. Są nawet dostępne kompletne dania gotowe dla wegetarian. Wykluczyła Pani mięso, zastępują białko jedynie nabiałem. Warto do diety wprowadzić groch, fasolę, bób, soję, które zawierają dużą ilość przyswajalnego białka roślinnego. Żeby przejście na dietę wegetariańską nie było odczuwalne polecam na początku zastępowanie mięsa rybami, które z czasem również można odstawić. I co ważne produkty roślinne są zdecydowanie mniej kaloryczne, więc trzeba jeść ich więcej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak dostarczyć organizmowi białko na diecie wegetariańskiej? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy Vitamin Complex Dr. Max Premium jest skuteczny do stosowania w diecie wegetariańskiej? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Wpływ diety wegetariańskiej na rozwój dzieci – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta wegetariańska a błonnik – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- W jakim czasie po przejściu na dietę wegetariańską może wystąpić anemia? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Modyfikacja diety wegetariańskiej pod kątem redukcji wagi ciała – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Dieta po wyeliminowaniu mięsa, ryb i nabiału – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Jakie powinny być proporcje podaży białka, węglowodanów oraz tłuszczy na diecie wegetariańskiej? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Eksperymentalne stosowanie diety wegetariańskiej – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jak uniknąć efektu jo-jo po diecie Dukana? – odpowiada Roma Wojtewicz
artykuły
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy
Podkręca odporność i chroni przed infekcjami. Zmniejsza ryzyko COVID-19 o prawie 40 proc.
Nowe badanie wykazało, że jeden rodzaj diety może
Dzień bez mięsa. Czy warto przejść na weganizm?
20 marca to Dzień bez mięsa, który zachęca do zmni