Witam. Wątroba jest co prawda bogata w wiele witamin i substancji odżywczych nie zaleca się jednak aby spożywać ja częściej niż 2-3 razy w tygodniu. Proszę pamiętać że optymalną dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona.
Witam. Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem żelaza, jednak z jedzeniem jej codziennie uważałabym. To podobnie jak u ludzi miejsce gdzie gromadzą się różne toksyny; jest również bogata w cholesterol, więc jeśli występują podniesione wartości należy ją ograniczyć.
Witam serdecznie,
Wątróbka jest źródłem wielu witamin i minerałów jednak nie spożywa jej Pan codziennie ponieważ mięso może zawierać również toksyny. Ograniczy Pan spożycie do maksymalnie 2razy w tyg. Proszę sięgać po białe mięso, ryby, owoce morza, jaja i urozmaicać dietę.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można jeść wątróbkę w ciąży? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Spożywanie dwóch jajek dziennie – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Ile trzeba jeść ryb w skali tygodnia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Codzienne picie koktajlu z jagód – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy przy diecie w kandydozie można jeść owoce i słodkie warzywa? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Optymalna ilość cukrów prostych – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Codzienne spożywanie orzechów – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Codzienne jedzenie jajej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy jaja można jeść w dowolnych ilościach? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wartości odżywcze bułek kajzerek – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)