Witam!
Odpowiedź na pytanie zawarta jest w artykule - http://parenting.pl/portal/czego-nie-jesc-w-ciazy
Witam,
niestety koleżanka ma rację, wątróbka mimo, że jest bezdyskusyjnym źródłem sporej ilości żelaza i witamin gromadzi także liczne toksyny. Zdecydowanie nie zaleca się jej spożywać w ciąży. Sytuacja dotyczy także innych podrobów.
Witam,
podroby faktycznie nie są polecane kobietom ciężarnym z kilku powodów, ale jeśli chodzi o wątróbkę to proszę pamiętać, ze wątroba każdego zwierzęcia to narząd, który służy między innymi do oczyszczania organizmu z wszelkich toksyn.W ciąży raczej należy jadać produkty o większej wartości odżywczej (np. ryby czy chude gatunki mięsa).
Serdecznie pzodrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakich podrobów wieprzowych nie warto jeść? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy mogę jeść Camembert w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy można jeść w ciąży wątróbkę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Spożywanie dużej ilości ryb w ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jaka dieta w hemohromatozie? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Problemy z włączeniem produktów białkowych i mięsa do diety kobiety w ciąży – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy w ciąży można jeść wątróbkę? – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Objawy ciąży w 16. tygodniu – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Co można jeść podczas odchudzania się? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
artykuły
Czy w ciąży można jeść surowe mięso i wątróbkę?
Kiedyś dieta kobiety ciężarnej była dość rygorysty
Kamica moczanowa - dieta, jadłospis
Dieta w kamicy moczanowej polega na ograniczeniu w
Dieta w ciąży na mdłości. Zasady zdrowego odżywiania przyszłej mamy
Dieta w ciąży powinna być zróżnicowana. Tym bardzi