Witam serdecznie,
choć wątróbka nie jest zalecana w ciąży, to jednorazowe jej spożycie z pewnością nie zaszkodziłoby dziecku – zwłaszcza, że zjadła Pani tylko pół produktu, który w składzie miał zaledwie 14% wątróbki. Proszę więc nie stresować się z tego powodu.
Jak ze wszystkim zalecany jest umiar, ponieważ wątróbka zawiera znaczną ilość witaminy A, która w nadmiarze może być szkodliwa i doprowadzić do poważnych wad rozwojowych płodu oraz utraty ciąży. Niebezpieczne jest więc spożywanie dużych ilości wątróbki w ciąży. Jednorazowy incydent, zwłaszcza w małych ilościach nie jest powodem do niepokoju.
Podobne pytania pojawiały się już w naszym projekcie. Znajdzie je Pani pod poniższymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-w-ciazy-mozna-jesc-watrobke, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/zjedzenie-watrobki-na-poczatku-ciazy, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/spozywanie-watrobki-w-ciazy.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można w ciąży jeść wędzone ryby? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy niepasteryzowany produkt źle wpłynął na ciążę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy wędzony łosoś zaszkodził ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy taka ilość alkoholu zaszkodzi dziecku? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy ten tort mógł zaszkodzić ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy ta substancja zagroziła ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy zaraziłam się listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jaka jest szansa, że uda się uniknąć zakażenia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ciąży można jeść ryby? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy zjedzenie tej potrawy mogło zaszkodzić dziecku? – odpowiada Redakcja abcZdrowie