Czy można jeść w ciąży wątróbkę?

Dzień dobry. Jestem w 11 tc i zjadłam pół bulki z wątrobianka (wędzona, 14% wątroby w składzie). Przeczytałam że nie można w ciąży wątróbki ani tego typu rzeczy. Czy w takim razie tą wątrobianką mogłam zaszkodzić dziecku?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam serdecznie,

choć wątróbka nie jest zalecana w ciąży, to jednorazowe jej spożycie z pewnością nie zaszkodziłoby dziecku – zwłaszcza, że zjadła Pani tylko pół produktu, który w składzie miał zaledwie 14% wątróbki. Proszę więc nie stresować się z tego powodu.

Jak ze wszystkim zalecany jest umiar, ponieważ wątróbka zawiera znaczną ilość witaminy A, która w nadmiarze może być szkodliwa i doprowadzić do poważnych wad rozwojowych płodu oraz utraty ciąży. Niebezpieczne jest więc spożywanie dużych ilości wątróbki w ciąży. Jednorazowy incydent, zwłaszcza w małych ilościach nie jest powodem do niepokoju.

Podobne pytania pojawiały się już w naszym projekcie. Znajdzie je Pani pod poniższymi linkami:

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-w-ciazy-mozna-jesc-watrobke, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/zjedzenie-watrobki-na-poczatku-ciazy, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/spozywanie-watrobki-w-ciazy.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty