Zjedzenie wątróbki na początku ciąży

Witam. Mam pytanie odnośnie jedzenia wątróbki w ciąży mianowicie Jestem na samym początku ciąży dopiero co potwierdzone testem w piątek i poniedzialek jadłam obiad z smażoną wątróbką po czym przeczytałam w Internecie ze może być ona bardzo niebezpieczna dla dziecka. Czy faktycznie mam się czego obawiać?prosze o odpowiedź bo bardzo się niepokoje
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Jak odżywiać się w czasie ciąży?

Mgr Marta Adamek Dietetyk, Poznań
27 poziom zaufania

Witam serdecznie,

proszę się nie niepokoić. Jednorazowe spożycie wątróbki powinno pozostać bez wpływu na Pani nienarodzone dziecko. Faktem jest, że przyjmowanie w nadmiarze witaminy A, która znajduję się m.in. w wątróbce, może wywoływać wady wrodzone układu nerwowego u dziecka, jednakże zdecydowanie większym zagrożeniem jest stałe przyjmowanie suplementów diety zawierających w swoim składzie witaminę A, aniżeli jednorazowe spożycie wątróbki. Wysokie stężenia witaminy A, która gromadzona jest w organizmie matki, negatywnie oddziałują na organizm dziecka. Proszę czytać także etykiety kosmetyków do pielęgnacji skóry, w których składzie również znajduje się witamina A- wchłonięta przez skórę także może zagrażać dziecku.

Pozdrawiam,
Marta Adamek
Poradnia Mój Dietetyk Poznań

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty