Jaka jest szansa, że uda się uniknąć zakażenia?

Jestem w 22 tyg ciąży, dziś zjadłam wędzona wędlinę domowej roboty, która leżała około tydzień w lodówce. Czy mogłam zarazić się toksoplazmozą? Jaka jest szansa, że uda się uniknąć zakażenia?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam serdecznie,

zdania na temat spożywania wędzonych wędlin w ciąży są podzielone, o czym świadczą różne opinie naszych ekspertów, które można znaleźć w odpowiedziach na poniższe pytania:

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/spozywanie-wedzonej-szynki-w-ciazy, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-moge-jesc-wedzona-szynke-w-12-tyg-ciazy, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-mozna-jesc-wedzona-szynke-w-ciazy, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/spozywanie-wedliny-w-6-tygodniu-ciazy.

Bardzo ważne, aby spożywana wędlina pochodziła ze sprawdzonego źródła. Należy również uważać, aby nie przesadzić z ilością zjedzonej wędliny. Nasza ekspertka uważa, że 50 gram dziennie nie zaszkodzi.

Jeśli szynka była przechowywana w odpowiedni sposób (w lodówce), to ryzyko rozwoju drobnoustrojów jest niewielkie. Gdyby poczuła się Pani gorzej, proszę niezwłocznie udać się do specjalisty.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty