Jaka jest szansa, że uda się uniknąć zakażenia?

Jestem w 22 tyg ciąży, dziś zjadłam wędzona wędlinę domowej roboty, która leżała około tydzień w lodówce. Czy mogłam zarazić się toksoplazmozą? Jaka jest szansa, że uda się uniknąć zakażenia?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Czego należy unikać w ciąży?

Ciąża to wyjątkowy czas. Właśnie wtedy kobieta powinna szczególnie dbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Obejrzyj film i dowiedz się, czego powinna unikać kobieta w stanie błogosławionym.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam serdecznie,

zdania na temat spożywania wędzonych wędlin w ciąży są podzielone, o czym świadczą różne opinie naszych ekspertów, które można znaleźć w odpowiedziach na poniższe pytania:

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/spozywanie-wedzonej-szynki-w-ciazy, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-moge-jesc-wedzona-szynke-w-12-tyg-ciazy, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-mozna-jesc-wedzona-szynke-w-ciazy, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/spozywanie-wedliny-w-6-tygodniu-ciazy.

Bardzo ważne, aby spożywana wędlina pochodziła ze sprawdzonego źródła. Należy również uważać, aby nie przesadzić z ilością zjedzonej wędliny. Nasza ekspertka uważa, że 50 gram dziennie nie zaszkodzi.

Jeśli szynka była przechowywana w odpowiedni sposób (w lodówce), to ryzyko rozwoju drobnoustrojów jest niewielkie. Gdyby poczuła się Pani gorzej, proszę niezwłocznie udać się do specjalisty.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty