Optymalna ilość cukrów prostych

Witam, przeczytałam ostatnio, że cukry proste, zawarte w owocach są zdrowsze, lepsze od tych występujących w słodyczach, jasnym pieczywie itp. Czy to prawda? Mam 21 lat, ważę 50kg przy wzroście 174cm. Czy w takim razie jedno jabłko(ok 180g), banan (120g), łyżeczka miodu i kilka suszonych śliwek dziennie to zbyt duża czy może optymalna ilość cukrów prostych, jakie powinnam dziennie spożywać?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Witam Panią,

w tym momencie waży Pani zbyt mało, jest niedowaga! Proszę nie przejmować się cukrami z owoców przy Pani wadze. Radziłabym raczej przytyć a nie myślec o tym czy odłoży sie u Pani nieco tkanki tłuszczowej. Proszę pamiętać, że zbyt niski poziom tkanki tłuszczowej u kobiet jest niebezpieczny i prowadzi do zaburzeń hormonalnych.
A odpowiadając bardziej konkretnie na Pani pytanie to rzeczywiście cukry zawarte w owocach są zdrowsze od tych w słodyczach. "Jedno jabłko(ok 180g), banan (120g), łyżeczka miodu i kilka suszonych śliwek dziennie" to nie jest za wysoka ilość cukru patrząc na Pani wiek, wagę i wzrost.

W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Cukry proste są takie same niezależnie od źródła ich pochodzenia - jednak znaczenie ma to co wprowadzamy do organizmu oprócz tych cukrów. Słodycze to właściwie puste kalorie pozbawione wartości odżywczej ponad energię z cukrów i tłuszczy, podczas gdy owoce to źródło witamin, minerałów i wielu cennych związków prozdrowotnych jak przeciwutleniacze czy błonnik pokarmowy. Dlatego też spożywanie owoców jest bardzo korzystne dla organizmu, pomimo tego, że są źródłem cukrów prostych. Podane przez Panią ilości źródła cukrów prostych mieszczą się w ilościach dozwolonych w prawidłowo zbilansowanej diecie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty