Witam Panią,
w tym momencie waży Pani zbyt mało, jest niedowaga! Proszę nie przejmować się cukrami z owoców przy Pani wadze. Radziłabym raczej przytyć a nie myślec o tym czy odłoży sie u Pani nieco tkanki tłuszczowej. Proszę pamiętać, że zbyt niski poziom tkanki tłuszczowej u kobiet jest niebezpieczny i prowadzi do zaburzeń hormonalnych.
A odpowiadając bardziej konkretnie na Pani pytanie to rzeczywiście cukry zawarte w owocach są zdrowsze od tych w słodyczach. "Jedno jabłko(ok 180g), banan (120g), łyżeczka miodu i kilka suszonych śliwek dziennie" to nie jest za wysoka ilość cukru patrząc na Pani wiek, wagę i wzrost.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Cukry proste są takie same niezależnie od źródła ich pochodzenia - jednak znaczenie ma to co wprowadzamy do organizmu oprócz tych cukrów. Słodycze to właściwie puste kalorie pozbawione wartości odżywczej ponad energię z cukrów i tłuszczy, podczas gdy owoce to źródło witamin, minerałów i wielu cennych związków prozdrowotnych jak przeciwutleniacze czy błonnik pokarmowy. Dlatego też spożywanie owoców jest bardzo korzystne dla organizmu, pomimo tego, że są źródłem cukrów prostych. Podane przez Panią ilości źródła cukrów prostych mieszczą się w ilościach dozwolonych w prawidłowo zbilansowanej diecie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile węglowodanów ogólnie powinnam przyjmować codziennie? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Szkodliwość cukru obecnego w owocach – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy naleśnik z plasterkami banana zaliczamy do słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Banan w diecie redukcyjnej – odpowiada Dr Anna Brinken
- Co powoduje tygodniowe zaparcia? – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Jakie procesy wystąpią u osoby ze zdrową trzustką, która nagle spożyje rekordową ilość cukrów prostych? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Główne źródła cukrów prostych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ograniczenie cukrów prostych przy hipoglikemii reaktywnej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Zawartość cukru w bananach – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy owoce w dużych ilościach tuczą? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Owoce w cukrzycy - jakie owoce jeść i w jakiej ilości?
Owoce w cukrzycy to kontrowersyjny temat, ponieważ
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw
Jedzenie, które ukoi ból głowy
Arbuz Odwodnienie to jedna z głównych przyczyn ból