Proszę upewnić się, że pije Pani wystarczającą ilość płynów. Codzienna umiarkowana aktywność fizyczna również może pomóc. Jeżeli pije pani wystarczająco dużo, można wprowadzić zwiększoną ilość pełnoziarnistych produktów zbożowych (razowe pieczywo, grube kasze, płatki owsiane), lub wzbogacić dietę w błonnik np. poprzez dodatek do potraw otrębów (na początek 1 łyżeczka dziennie).
Pomocne bywa też spożywanie suszonych owoców zwłaszcza śliwek (lub naparu z suszonych śliwek), picie na czczo wody z miodem i cytryną.
Proszę unikać białego ryżu, bananów, pszennego jasnego pieczywa, czerwonego wina, potraw z mąką ziemniaczaną (kluski, kisiel) oraz żelatyną (galaretki).
Jeżeli powyższe wskazówki nie dadzą rezultatów proszę koniecznie udać się do lekarza rodzinnego, który zleci Pani badania lub skieruje do specjalisty. Może też Pani udać się na konsultacje do dietetyka, który oceni Pani dotychczasowy sposób odżywiania i być może wprowadzi pewne zmiany w diecie. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę stosować, aby pozbyć się uciążliwych zaparć? – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Spożywanie otrębów a zaparcia – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Zaparcia a jedzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zaparcia po zastosowaniu zdrowej diety – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Zaparcia u osoby stosującej leki na schizofrenię paranoidalną – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Zagęszczanie sosu skrobią ziemniaczaną a zagęszczanie mąką pszenną – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Zaparcia a dieta bogatoresztkowa – odpowiada Mgr Anna S
- Jakie produkty powodują zaparcia? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Czy otręby pszenne na zaparcia trzeba sparzyć gorącą wodą? – odpowiada Mgr Magdalena Radziszewska
- Zaparcia w ciąży a picie siemienia lnianego – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek