Co powoduje tygodniowe zaparcia?

... jetem po 60-tce, mam co tygodniowe zaparcia, bez bólu, bez innych objawów, stolec normalny tyle że raz na tydzień, nic mnie nie boli, odżywiam się raczej zdrowo, mało mięsa dużo warzyw, mało cukru i soli, boję się że może to początek czegoś - co robić ...
MĘŻCZYZNA, 61 LAT ponad rok temu
Mgr Klaudia Wita Dietetyka
26 poziom zaufania

Proszę upewnić się, że pije Pani wystarczającą ilość płynów. Codzienna umiarkowana aktywność fizyczna również może pomóc. Jeżeli pije pani wystarczająco dużo, można wprowadzić zwiększoną ilość pełnoziarnistych produktów zbożowych (razowe pieczywo, grube kasze, płatki owsiane), lub wzbogacić dietę w błonnik np. poprzez dodatek do potraw otrębów (na początek 1 łyżeczka dziennie).
Pomocne bywa też spożywanie suszonych owoców zwłaszcza śliwek (lub naparu z suszonych śliwek), picie na czczo wody z miodem i cytryną.
Proszę unikać białego ryżu, bananów, pszennego jasnego pieczywa, czerwonego wina, potraw z mąką ziemniaczaną (kluski, kisiel) oraz żelatyną (galaretki).
Jeżeli powyższe wskazówki nie dadzą rezultatów proszę koniecznie udać się do lekarza rodzinnego, który zleci Pani badania lub skieruje do specjalisty. Może też Pani udać się na konsultacje do dietetyka, który oceni Pani dotychczasowy sposób odżywiania i być może wprowadzi pewne zmiany w diecie. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty