Witam, zaparcia są problemem, które dotyczą głównie osób spożywających za mało błonnika i wypijających za mało płynów. Jeden posiłek sprawy nie przesądza. Wszystko zależy od tego ile i z jakich źródeł [pokarmowych ma Pani błonnik w swojej codziennej diecie.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl
Witam! W celu pozbycia się zaparć istotny jest m.in. ruch, odpowiednia ilość płynów i błonnika w diecie. PRODUKTY PRZYSPIESZAJĄCE PERYSTALTYKĘ JELIT (zalecane w zaparciach) zsiadłe mleko, jogurt, śmietanki, produkty mleczne, kompot z suszonych śliwek, napary z ziół (mięta, dziurawiec), siemię lniane (1 łyżka przed kolacją), otręby żytnie.
Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, w przypadku zaparć stosowanie otrąb to bardzo indywidualne sprawa. Otręby pszenne zawierają dużo błonnika, więcej niż otręby owsiane. Przy niedostatecznej ilości wody problem z zaparciami może się pogorszyć. Warto w diecie uwzględnić również błonnik z warzyw i owoców/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Spożywanie otrębów podczas odchudzania – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Zaparcia a jedzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy otręby pszenne na zaparcia trzeba sparzyć gorącą wodą? – odpowiada Mgr Magdalena Radziszewska
- Jakie produkty powodują zaparcia? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Spożywanie otrąb i błonnika podczas diety odchudzającej – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Zaparcia a dieta bogatoresztkowa – odpowiada Mgr Anna S
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Sposoby na zaparcia u 85-latki – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Przewlekłe zaparcia a nadwaga – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)