Spożywanie otrębów a zaparcia

Czy jeśli będzie się jeść tylko śniadanie z dużą ilości otrębów i pić dużo wody to czy i tak będzie się mieć zaparcia?
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Właściwości korzenia żeń-szeń

Korzeń życia ? tak nazywany jest w azjatyckim obszarze kulturowym żeń szeń. Lekarz Leszek Walentynowicz udziela informacji, dlaczego warto dostarczyć organizmowi żeń szeń, zarówno przed, jak i po wysiłku fizycznym.

Witam, zaparcia są problemem, które dotyczą głównie osób spożywających za mało błonnika i wypijających za mało płynów. Jeden posiłek sprawy nie przesądza. Wszystko zależy od tego ile i z jakich źródeł [pokarmowych ma Pani błonnik w swojej codziennej diecie.

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl

0

Witam! W celu pozbycia się zaparć istotny jest m.in. ruch, odpowiednia ilość płynów i błonnika w diecie. PRODUKTY PRZYSPIESZAJĄCE PERYSTALTYKĘ JELIT (zalecane w zaparciach) zsiadłe mleko, jogurt, śmietanki, produkty mleczne, kompot z suszonych śliwek, napary z ziół (mięta, dziurawiec), siemię lniane (1 łyżka przed kolacją), otręby żytnie.
Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam, w przypadku zaparć stosowanie otrąb to bardzo indywidualne sprawa. Otręby pszenne zawierają dużo błonnika, więcej niż otręby owsiane. Przy niedostatecznej ilości wody problem z zaparciami może się pogorszyć. Warto w diecie uwzględnić również błonnik z warzyw i owoców/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty