Zaparcia a dieta bogatoresztkowa

Mam pytanie odnośnie diety bogatoresztkowej. Mam problemy z zaparciami i próbuję ustalić sobie odpowiednią dietę na ten problem. Ile błonnika dziennie powinno się spożywać ? Czy dodając łyżkę otrąb pszennych przynajmniej do trzech posiłków dziennie muszę popijać to od razu przy jedzeniu czy mogę pić ok pół godziny po posiłku ? Ile łyżka otrąb potrzebuje wody by nie pogorszyć mojego problemu ? Te pytania bardzo mnie męczą.
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu
Mgr Anna S Dietetyka
33 poziom zaufania

Witam, dobrze że chce pani zastosować dietę bogatoresztkową w problemach z zaparciami, a nie od razu stosować herbatki czy inne suplementy. Ilość błonnika jest różnie przyjmowana przez różnych dietetyków i waha się pomiędzy 20 a nawet 40g/dziennie. Proszę pamiętać, że błonnik znajduje się nie tylko w otrębach, ale przede wszystkim w produktach pełnoziarnistych (kasze, ryże, makarony ciemne, ciemne razowe pieczywo), warzywach, owocach (dodatkowo błonnik rozpuszczalny), otrębach, płatkach zbożowych. Zbilansowana dieta, w której te produkty występują często (warzywa nawet do każdego posiłku) ma wystarczającą zawartość błonnika i nie jest konieczna jego dodatkowa suplementacja. Dobrze sobie dodawać otręby np. do owsianki i dodatkowo pić wodę w ilości min. 1,5 litra przez cały dzień. Jeśli woda będzie występować regularnie to nie musi być popijane od razu, choć oczywiście dodatkowa porcja wody do popicia nie zaszkodzi. Prosze tez pamiętać, że na problemy z wypróżnieniami pomocne bywają suszone owoce (po 2-3 śliwki, morele zalać na noc ciepłą wodą, rano zjeść i wypić wodę), oleje, oliwy - proszę pamiętać, by w diecie występowały min. 2-3 łyżki olejów, kiwi na czczo, czy kawa z mlekiem po śniadaniu. W razie problemów proszę o kontakt.

0

Wszystko zależy od tego ile błonnika było wcześniej w diecie. Nie można przejść nagle z diety lekkostrawnej na bogatoresztkową, bo to tylko nasili problerm, błonnik trzeba zwiększać w diecie stopniowo, począwszy od 1 dodatkowej łyżki otrąb dziennie. Proszę pamiętać, że aby błonnik spęczniał w żołądku trzeba dużo pić.

0

Dzień dobry. Najczęściej zaparcia pojawiają się przy diecie bogato resztkowej przy niedostatecznej podaży płynów. Płyny powinny być spożywane regularnie przez cały dzień, niezależnie od dodania otrąb do posiłku. Najlepiej sięgać po wodę, w ilości minimum 1,5 litra dziennie. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dieta a zaparcia

Witam. Mam 21 lat i odkąd pamiętam cierpię na zaparcia. Są one długotrwałe, gdyż trwają od 4 dni do nawet 7. We wrześniu 2008 roku miałam robioną kolonoskopię, która wykazała zapalenie jelita (niestety, dokładnie nie pamiętam jaki to typ zapalenia). Miałam wtedy silne bóle, które właśnie do badania mnie skłoniły. Zostały mi zapisane leki, które brałam na początku, a kiedy objawy zmalały, przestałam ich używać. Mam pytanie, czy możliwe jest, że nadal mam to zapalenie? Nadal miewam bóle, a zaparcia są również tak długotrwałe, jak wspomniałam na początku. Podczas kolonoskopii odczuwałam również spory ból, dlatego bardzo boję się ponownego badania tego typu. Czy jest może jakieś badanie krwi, które umożliwiłoby mi sprawdzenie, czy z moimi jelitami wszystko już w porządku? Czy jest jakaś specjalna dieta dla osób, które mają problemy z jelitami? Z góry dziękuję za odpowiedź.
21 LAT ponad rok temu

Witam!

Na to, czy ma Pani w dalszym ciągu zapalenie jelita, nie mogę odpowiedzieć. Powinna Pani udać się do lekarza, który przepisał leki, w celu stwierdzenia zaawansowania lub wyleczenia choroby.

Jeśli chodzi o dietę przy zaparciach i przy zapaleniu jelita są one różne. To, co można spożywać przy problemach z wypróżnianiem, niekoniecznie jest polecane dla osób z zapaleniem jelita. Dlatego proszę skonsultować się zarówno z lekarzem, jak i z dietetykiem, jakiego rodzaju posiłki może Pani spożywać. Nie znam, bowiem Pani historii choroby, dlatego nie mogę nic więcej doradzić.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dieta wysokobiałkowa a zaparcia

Witam. Mam problem z zaparciami. Oddaję stolec 2 razy w tygodniu, gdy czuję potrzebę. Jeszcze niedawno oddawałem go niemal codziennie. Czy przyczyną moich problemów może być dieta wysokobiałkowa (100g)? Od niedawna zacząłem przyjmować preparaty z błonnikiem i ananasem, zwiększyłem spożycie płynów i wyeliminowałem słodycze z diety. Na razie nie widzę poprawy. Proszę o pomoc.
MĘŻCZYZNA, 18 LAT ponad rok temu

Spożycie białka na poziomie 100 g jest podwyższone, ale w granicach przyjętych norm i nie powinno samo w sobie wywołać aż tak dużej różnicy w pracy przewodu pokarmowego. Sugerowałabym zrezygnować z preparatów błonnikowych i wprowadzić do diety błonnik z naturalnych źródeł - a więc pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz warzyw i owoców. Ponadto dobrze byłoby przyjmować preparat probiotyczny (najlepiej złożony, z kilkoma gatunkami szczepów). Jeżeli takie postępowanie nie przyniesie rezultatów najlepiej udać się do specjalisty i bardziej szczegółowo poszukać przyczyn i potencjalnych rozwiązań Pana problemów.

0

Witam Panią,

Zmiana diety mogła przyczynić się do wystąpienia zaparć. Proszę ograniczyć spozycie białka a błonnik wprowadzić z naturalnych źródeł.
W celu poprawy pracy metabolizmu proszę jeść regularnie 5posiłków dziennie w odstępach około 3h. Lepiej zjadać mniejsze porcje, ale czyściej, aby nie obciążyć przewodu pokarmowego. Ważne, by jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony.
Zdecydowanie zdrowszym i korzystniejszym rozwiązaniem dla naszej sylwetki jest jedzenie częściej, ale mniejszych porcji.
Ostatni posiłek należy spożywać ok 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce (z nimi ostrożnie ponieważ posiadają sporo cukrów prostych). Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek . Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty