Szanowny Panie,
Ilu dietetyków tyle opinii na temat spożycia jaj. Należy pamiętać, że jajo jest produktem bardzo wartościowym, gdyż zawarte w nim są wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju młodego, ptasiego organizmu. W jajach występuje nie tylko bogactwo składników odżywczych, ich wyjątkową cechą jest przede wszystkim bardzo wysoki poziom ich przyswajalności dla organizmu. Z drugiej jednak strony żaden produkt spożywczy jedzony w nadmiernych ilościach nie jest korzystny dla organizmu. Zachowanie umiaru to złota zasada dietetyki. Dlatego radziłabym ograniczyć spożywanie jaj w stosunku do podanej przez Pana ilości. Jeżeli nie ma Pan żadnych problemów medycznych, które stanowiłyby przeciwwskazanie do jedzenia jaj w ogóle, polecam ograniczyć się do 5-10 sztuk tygodniowo.
Witam!
Jaja są bogate w witaminę A, E, D, K B12 i kwas foliowy. Zawierają minerały tj. potas, fosfor, żelazo i cynk. Jedno jajko dostarcza około 90 kcal. Trzeba je spożywać z umiarem jak każdy produkt.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam Pana,
Jaja są bardzo wartościowym produktem głownie ze względu na skład aminokwasowy. Rzeczywiście posiadają też sporo cholesterolu. Osoby z problemami cholesterolowymi nie powinny spożywać więcej niż 4jaja tygodniowo. Jeżeli nie ma Pan przeciwwskazań medycznych można zjadać większe ilość jaj jednak jak ze wszystkimi produktami powinien Pan zachować umiar i ograniczyć się do maksymalnie 10sztuk ponieważ 25jja tygodniowo tu już lekka przesada.
w razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam serdecznie
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy jaja kurze są zdrowe? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Ile może jeść jajek dziennie osoba 20-30-letnia? – odpowiada Lek. Jerzy Więznowski
- Jaja przepiórcze a wartości odżywcze? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Podawanie jajek dla 2-letniego dziecka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Codzienne jedzenie jajej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Skutki nadmiernego spożywania jaj – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy częste spożywanie jaj może zaszkodzić zdrowiu? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Zastąpienie ryżu kaszą w trakcie diety odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie jajek na diecie redukcyjnej – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Nie taki cholesterol straszny, jak go malują
Cholesterol kojarzy nam się z czymś złym - wciąż s
Czy istnieje różnica między jajkami białymi i brązowymi?
Jajka są zdrowe i co do tego nikt już raczej nie m
Wysoki poziom cholesterolu nie zawsze jest złą wiadomością, ponieważ - podobnie jak tłuszcze - cholesterol może być dobry i zły
Dr Kopeć z Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego