Tak, są zdrowe. Polecam jaja z chowu wiejskiego.
Pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry.
Jaja są bogate w witaminę A, E, D, K B12 i kwas foliowy. Zawierają minerały tj. potas, fosfor, żelazo i cynk. Jedno jajko dostarcza około 90 kcal. Trzeba je spożywać z umiarem jak każdy produkt.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam,
Zdecydowanie jaja są zdrowe. zawierają pełnowartościowe białko oraz wile witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Za względu na duża zawartość cholesterolu należy je spożywać z umiarem .
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy jaja można jeść w dowolnych ilościach? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ile może jeść jajek dziennie osoba 20-30-letnia? – odpowiada Lek. Jerzy Więznowski
- Czy surowa marchew jest zdrowa? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaja przepiórcze a wartości odżywcze? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Skutki nadmiernego spożywania jaj – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy jedząc jaja i mięso mogę przytyć 15 kg? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- W jakich produktach znajduje się cynk? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Alergia na białko jaja kurzego – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Codzienne jedzenie jajej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy dieta 1500 kcal może być pełnowartościowa i zbilansowana? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska