Śliwki dzięki wysokiej zawartości pektyn regulują trawienie i działają jak swoistego rodzaju miotła na przewód pokarmowy. Jeżeli więc Pani ma zapotrzebowanie na ich jedzenie nie powinna Pani z nich rezygnować (może w organizmie jest za dużo toksyn?). Śliwki poza witaminą C, zawierają także potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B pozytywnie wpływają na układ nerwowy co w Pani wieku jest z pewnością korzystne.Garść śliwek (około 5-6 sztuk) to ok 36 kcal - są więc niskokaloryczne. Jak każde owoce jednak zawierają cukry proste, które jak wiadomo wpływają na odkładanie tkanki tłuszczowej. Proponuję więc nie rezygnować ze spożycia śliwek lecz spożycie ich z umiarem - do 10 sztuk dziennie, najlepiej w połączeniu z jogurtem naturalnym, gdyż wtedy cukier będzie wolniej uwalniał się we krwi i zapobiegnie to wzrostom stężenia glukozy.

0

Od każdego produktu, jeśli jest spożywany w nadmiarze ponad codzienne zapotrzebowanie można przytyć. Owoce mimo, że są zdrowe to mają sporą ilość cukru, dlatego najlepiej je jeść w ramach drugiego śniadania, w dziennej ilości około 300g

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty