Czekoladowy mit

Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?

Witam Panią,

Każdy organizm jest inny i w różny sposób reaguje na różne czynniki. Jednak jeżeli jest to gorzka czekolada o wysokiej zawartości prawdziwego kakao i będzie jedzona raz na jakiś czat to nie nie powinno mieć wpływu na Pani wagę.

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0

Dzień dobry,
czekolada gorzka (powyżej 60% kakao) jest cennym produktem, jednak powinna być dopasowana do ogólnej kaloryczności diety,
Gorzka czekolada zawiera sporo minerałów i witamin oraz antyoksydantów, dzięki którym poprawia sprawność intelektualną, dodaje energii, poprawia humor, zapobiega ona zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca...

pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea

0

Witam. Wszystko zależy od tego, co Pani spożywa oprócz tej czekolady. Raz na jakiś czas w małych ilościach gorzka czekolada nie zaszkodzi. Zawiera ona nawet dość sporo cennych składników, np. antyoksydanty. Jednak proszę pamiętać, że pomimo nazwy „gorzka”, zawiera ona cukier. Dlatego umiar jest wskazany. Pozdrawiam i zapraszam na bloga www.zdrowapasja.blogspot.com.

0

Dzień dobry. Najwięcej wartości odżywczych spośród dostępnych czekolad posiada czekolada gorzka. Jednak spożywanie około 2 kostek czekolady gorzkiej/dzień nie powinno budzić niepokoju. Czekolada gorzka zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia humor (przyjmuje się, że poprawa humoru- wynika to z obecności kofeiny i teobrominy w czekoladzie), zawiera polifenole (w czekoladzie występuje ok. 1,5-2% związków polifenolowych, które mają działanie przeciwutleniające), wpływa na spowolnienie procesów starzenia się. Czekolada spożywana w rozsądnych ilościach obniża poziom cholesterolu, pomaga dbać o serce, reguluje poziom antyoksydantów. Trzeba również pamiętać o negatywnym działaniu czekolady. Czekolada to produkt wysokokaloryczny, jedzenie dużych ilości może wywołać bóle głowy, spowodowane rozszerzeniem się naczyń krwionośnych w mózgu. Duża zawartość argininy bywa często przyczyną przyspieszenia rozwoju opryszczki.

Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/

Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty